Residentie Orkest

Roland Kieft, artistiek directeur: „Wij waren hartstochtelijk vóór, dus zijn erg blij. Ons gebouw nu, de Dr. Anton Philipszaal, is 27 jaar geleden gebouwd voor een levensduur van 15 jaar. Het gebouw is klein en op. Solisten moeten zich soms omkleden in het kopieerhok en laatst liep er een dirigent met een brok plafond naar me toe. Dan de akoestiek: die is matig maar wordt, blijkt uit berekening, veel beter. De nu krappe foyers worden ruimer. En de hogere huur, daar komen we wel uit. Het is niet in het belang van de stad om ons in liquiditeitsproblemen te brengen. Het Spuiforum wordt een gebouw voor 50 tot 100 jaar, met een multifunctionaliteit die veel beter inspeelt op de nieuwe wegen die we willen inslaan. Samenwerkingen, het aanbieden van theatraal opgezette concerten. Goed ook dat er straks jonge honden van het conservatorium rondlopen die de oude orkestrotten scherp houden. Natuurlijk is de tussenperiode wel lastig. Er gaat geen OV naar de tijdelijke behuizing in Scheveningen. Maar dat kun je ook als kans zien. Pendelbussen aanbieden waarin alvast iets wordt verteld over het concert – dat is óók een leuke extra.”