RBS stopt 45 miljard euro aan slechte leningen in ‘bad bank’

Britse bank moet na grote schoonmaak verkocht worden.

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat 38 miljard pond (45 miljard euro) aan slechte leningen onderbrengen in een ‘bad bank’. Doel is om de posities van de intern geleide ‘bad bank’ binnen drie jaar volledig terug te brengen. Daarmee wil de Britse regering de balans van de bank opschonen zodat zij RBS kan verkopen.

RBS kwam in overheidshanden nadat het zich verslikte in de kredietcrisis van 2008. De bank leed ongekende verliezen, onder meer op de zakenbank van ABN Amro die RBS vlak daarvoor had overgenomen.

RBS maakte de plannen vanmorgen bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De bank, nu nog voor 81 procent in overheidshanden, verwacht eind van het jaar de eerste 4 tot 4,5 miljard pond te moeten afschrijven op rommelhypotheken en slechte leningen. Daarmee stevent RBS af op een „substantieel verlies” over het hele jaar.

RBS leed over het derde kwartaal een verlies van 828 miljoen pond. Een jaar geleden was het verlies nog 1,4 miljard pond. De bank heeft ook nog 250 miljoen pond opzijgezet voor compensatie aan gedupeerde klanten

Om aan geld te komen verkoopt RBS de Amerikaanse dochter Citizens versneld. De beursgang is volgend jaar, een jaar eerder dan was aangekondigd. Dit voorjaar maakte de Britse regering al bekend dat het de bank weer wil privatiseren. De nieuwe topman, Ross McEwan, moet daarvoor zorgen.