Opinie

    • Ilja Leonard Pfeijffer

Pas op voor de PVV

None

Wat mij vooral opviel aan het optreden van Louis Bontes de afgelopen dagen, was zijn redelijkheid. Hij had gewoon gelijk. Als penningmeester van het fractiebestuur van de PVV zag hij zich gedwongen om financiële transacties goed te keuren die tegen de regels waren en daarmee in feite neerkwamen op fraude met geld van de belastingbetaler. Hij weigerde daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Hij besloot uit het fractiebestuur te stappen. Dat siert hem. Vervolgens heeft hij zijn besluit op een zakelijke manier toegelicht in de pers zonder zijn partij daarbij af te vallen. Integendeel. Hij presenteerde zich als uiterst loyaal en hij maakte zich oprechte zorgen over de toekomst van de partij, die geen partij is, maar een politiek instrument in handen van één enkele man. Als dank voor zijn gewetensvolle en loyale optreden is hij deze week uit de PVV-fractie gezet.

De PVV is niet mijn partij en wat dat betreft kan het me niet slecht genoeg met haar gaan. Maar de interne organisatie van die partij moet ook politieke tegenstanders tot zorgen stemmen. De partij is in de peilingen op dit moment de grootste van het land. In een democratisch bestel is het onacceptabel dat welke politieke partij dan ook, laat staan een partij die weleens de verkiezingen zou kunnen winnen, geleid wordt als een dictatuur waarin één man tot in de kleinste details alles bepaalt en geen enkele vorm van kritiek kan verdragen, zelfs niet als die kritiek, zoals in het geval van Bontes, volslagen terecht is. En het is al helemaal bizar dat de macht van de leider zich uitstrekt tot dubieuze geldstromen waarin niemand anders dan hij inzicht heeft en frauduleuze transacties met overheidsgeld.

Zodra Wilders opstapt, klapt de hele PVV in elkaar, want er is geen partij zonder hem. Daar zou ik persoonlijk niet al te rouwig om zijn. Maar stel je voor dat de PVV ooit als grootste partij uit de stembus komt en zou willen regeren. Dan zou de partij ministers moeten gaan leveren. Dat zouden dan allemaal lakeien van Wilders zijn die op geen enkel punt een eigen beleid of eigen mening mogen hebben en tot in het kleinste detail uitvoeren wat de leider verordonneert. Wat zou Wilders doen met een minister met een afwijkende mening? Uit het kabinet trappen? Dat kan helemaal niet. Hoe wil je een land besturen als de bewindslieden die je levert zijn opgegroeid in een politieke cultuur die tot op het bot ondemocratisch is en financiële malversaties goedkeurt?

De PVV is niet alleen om haar standpunten maar ook vanwege de interne organisatie van de partij een gevaar voor het land.

    • Ilja Leonard Pfeijffer