Oppositie kan én wil besluit terugdraaien Spuiforum is omstreden investering

Het Haagse cultuurpaleis (‘de broodmand’) komt er. Tot opluchting van twee van de drie toekomstige bewoners. De akoestiek wordt beter, de foyers ruimer. Maar wat te doen in de tussenliggende bouwjaren?

‘Artist impression’ van binnenkant Spuiforum. Ontwerp Neutelings Riedijk.

Na zeven jaar is het besluit genomen: het Spuiforum in Den Haag komt er. De voltallige oppositie, die het vertrouwen opzegde in wethouder Marnix Norder (stadsontwikkeling, PvdA), stemde gisteren tegen, evenals één dissident van de PvdA-fractie. De coalitie hield de kleinst mogelijke meerderheid over. Het Spuiforum splijt de stad. Volgens peilingen keert driekwart van de bevolking zich tegen nieuwbouw. Oppositiepartijen vinden de financiële risico’s te groot. Na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar is de bouw nog niet gestart. Zij gaan campagne voeren met de belofte het besluit terug te draaien.

Maar ook een streep door de plannen kost geld. Volgens Norder is al zo’n 6 miljoen besteed aan de bouwplannen en daar komt met het besluit van gisteren alleen maar meer bij. De terugdraaikosten zijn „zo’n 20 miljoen”, schat Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij, die het verzet aanvoert. „Nog altijd beter dan 181 miljoen euro voor het Spuiforum”, vindt SP-raadslid Ingrid Gyömörei.

    • Erik van Rein