Ontvoerde jongen hoeft nog niet terug naar Suriname

John van den Heuvel geeft toelichting op zijn programma 'Ontvoerd'. Foto ANP/ Freek van Asperen

Het 7-jarige jongetje dat begin oktober door zijn Nederlandse vader uit Suriname naar Nederland is gebracht na tussenkomst van het televisieprogramma van misdaadjournalist John van den Heuvel hoeft voorlopig niet terug. Hij mag bij zijn vader blijven in afwachting van de uitspraak in de zaak over het ouderlijk gezag, heeft het hof in Den Haag besloten.

Die zaak dient volgens het hof “binnen afzienbare tijd”. De voorzieningenrechter in Rotterdam oordeelde vorige maand nog dat het kind met de grootouders mee terug naar Suriname moest.

Conflict met grootouders

Het kind woonde in Suriname bij zijn grootouders sinds de dood van zijn moeder, die in 2010 met hem op vakantie ging en niet meer terugkwam. De vader en de grootouders zijn sindsdien in een strijd over het ouderlijk gezag verwikkeld. Begin vorige maand schakelde de man het programma ‘Ontvoerd’ van Van den Heuvel in en nam hij zijn zoontje mee van het schoolplein van zijn basisschool.

Suriname tekende formeel protest aan tegen de rol die de Nederlandse ambassade speelde in de kwestie. De ambassade verstrekte de in Nederland wonende vader van de jongen een noodpaspoort waardoor hij het jongetje kon meenemen, een “schending van de Surinaamse openbare orde” volgens de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken.

Hof: vader in beginsel aangewezen persoon voor opvoeding

Nu het jongetje bij zijn vader in Nederland is, kan de Raad voor de kinderbescherming onderzoek uitvoeren om te bepalen of de vader geschikt is de minderjarige op te voeden. Het hof overweegt dat in beginsel de vader de aangewezen persoon is om het jongetje op te voeden, tenzij blijkt dat hij daartoe ongeschikt is.