Oekraïne van alle kanten financieel onder druk

Vier weken voordat Oekraïne vermoedelijk een handelsverdrag tekent met de Europese Unie wordt de voormalige Sovjetrepubliek onder steeds zwaardere druk gezet.

Terwijl Rusland de pressie op Kiev opvoert, in de hoop zo de politieke keuze voor economische integratie in Europa te kunnen beïnvloeden, wordt in het Westen getwijfeld aan de kredietwaardigheid van het land. Ratingbureau Standard&Poor’s heeft vandaag Oekraïne afgewaardeerd tot B- en daar een „negatieve” prognose aan gekoppeld. Volgens het bureau mist de regering van president Janoekovitsj een „strategie” om de staatsschuld te financieren. De kredietbureaus Fitch en Moody’s trokken eerder dit najaar vergelijkbare conclusies.

De Russische regering op haar beurt eist dat Oekraïne een achterstallige betaling van 700 miljoen euro voor gasleveranties voldoet. In een interview met het persbureau Reuters liet premier Medvedev weten dat Moskou mogelijk geen krediet meer verstrekt als het associatieverdrag een feit is.

De Russische douane past aan de grens met Oekraïne nu bovendien nieuwe regels toe. Sinds een week worden de gebruikelijke vrachtboekjes niet meer geaccepteerd. Bij grensposten staan inmiddels honderden vrachtwagens te wachten.

Het Internationaal Monetair Fonds werkt intussen samen met de EU aan een noodplan, voor het geval Rusland verder gaat met sancties om Oekraïne te straffen voor zijn keuze voor de EU.