Neuroloog Jansen voor tuchtrechter - maandag strafzaak van start

Gewezen neuroloog Ernst Jansen moet vandaag voor de tuchtrechter komen.
Gewezen neuroloog Ernst Jansen moet vandaag voor de tuchtrechter komen. Foto NRC / David van Dam

Het medisch tuchtcollege in Zwolle buigt zich vandaag over de klachten van vijf oud-patiënten van de Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen, die zich voorheen Ernst Jansen Steur noemde. Dat schrijft persbureau Novum. Het is de aftrap van de behandeling van verschillende zaken rond de vermeende medische wanpraktijken van de oud-arts.

De tuchtzaak in Zwolle is namens vijf oud-patiënten van Jansen aangespannen door de Hengelose letselschade-expert Yme Drost, die zelf ook slechte ervaringen heeft met de arts. Het gaat om andere dossiers dan in de al veel langer lopende strafzaak, die maandag begint. Het tuchtcollege behandelt onder meer een zaak van een patiënt die bij herhaling botox kreeg ingespoten in zijn voeten waardoor hij last zou hebben gekregen van verlammingsverschijnselen.

Vanwege de verjaringstermijn van tien jaar gaat de tuchtprocedure enkel om zaken die speelden in 2003. Jansen werd eind dat jaar ontslagen bij het ziekenhuis, waar hij sinds 1978 werkte, toen zijn medicijnverslaving aan het licht kwam.

Drost wil met de tuchtzaak voorkomen dat de 68-jarige Jansen ooit nog ergens aan de slag kan als arts. Omdat Jansen zich al in 2009 heeft uitgeschreven als arts, kan de tuchtrechter hem nu hooguit verbieden zich opnieuw in te schrijven.

In ruil voor zijn uitschrijving als arts zou de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geen tuchtzaak tegen hem beginnen. Begin dit jaar bleek dat de neuroloog desondanks weer aan de slag was gegaan, maar dan in Duitsland. Daar overleed een 78-jarige patiënte die na een ruggenprik van Jansen verlamd was geraakt. De Duitse justitie onderzoekt deze zaak.

Niet alleen Jansen staat voor de tuchtrechter, maar ook drie (oud-)inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en drie ex-bestuurders van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, waar Jansen tot eind 2003 werkte. In de drie tuchtzaken moet steeds binnen twee maanden uitspraak worden gedaan.

Strafzaak begint maandag

Maandag begint in Almelo, na jarenlang onderzoek, ook de strafzaak tegen Jansen. Het is de grootste medische zaak in de Nederlandse geschiedenis.

De zaak tegen Jansen is zo omvangrijk dat de Almelose rechtbank er vijftien zittingsdagen voor heeft uitgetrokken. De oud-specialist van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede staat terecht voor het stellen van verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson, het onnodig voorschrijven van zware medicijnen, het stelen en vervalsen van receptenbriefjes en voor de verduistering van 88 duizend euro. De praktijken waarvoor Jansen strafrechtelijk wordt vervolgd, zouden hebben plaatsgevonden tussen 1997 en 2004.

De impact op de patiënten van Jansen was in sommige gevallen enorm. Een patiënte pleegde zelfmoord nadat ze met Jansen een slechtnieuwsgesprek had gehad. Haar zaak maakt deel uit van het proces dat de ex-arts te wachten staat.

Het Openbaar Ministerie selecteerde negen zaken uit het totaal van ongeveer veertig oud-patiënten die met hun verhaal sinds 2009 naar justitie stapten. Wordt Jansen veroordeeld, dan dreigt een celstraf die kan oplopen tot twaalf jaar. De uitspraak is waarschijnlijk pas in februari.

Jansen sprak maandag in NRC

Jansen schuwde de afgelopen jaren de media. Maandag doorbrak hij het stilzwijgen in een interview met NRC Handelsblad. Daaruit bleek dat hij zowel bij de tuchtzaak als bij de strafzaak aanwezig zal zijn. “Ik wil mijn gezicht laten zien, verantwoording afleggen en zelf antwoord geven op vragen die er zijn.”

Volgens zijn advocaat, Frank van Gaal, is het de vraag in hoeverre Jansen inderdaad verwijtbaar en onzorgvuldig heeft gehandeld. Over de overige feiten die Jansen ten laste worden gelegd ziet het er volgens Van Gaal somberder uit voor zijn cliënt. Jansen:

“Wij hebben veel argumenten om te zeggen dat diagnoses zorgvuldig tot stand zijn gekomen. Maar die diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte – dat wordt een zware dobber. Daarvan kan ik niet zeggen: ‘Dat is niet gebeurd’.”

    • Anouk van Kampen