Nederlands Danstheater

Paul Lightfoot, artistiek leider: „Tegenstander? Nee, mijn belangrijkste boodschap is dat dit een extreem belangrijk besluit is voor de stad, en dat dat er onder te hoge politieke tijdsdruk is doorgedrukt. Voor het NDT is het Lucent Danstheater een plek die is gebouwd op maat van onze behoeften, en waar we tot grote artistieke bloei zijn gekomen. Die voedingsbodem onder onze creativiteit verdwijnt straks. Vergeet niet: in dans gaat alles, anders dan in de muziek, heel snel. Bouw je zo’n nieuw gebouw echt in drie jaar, of worden dat er vijf? Vijf jaar overbruggen op een tijdelijke locatie in Scheveningen, dat is in de danswereld met zijn ultrakorte carrières een hele generatie. Ik ben er niet tegen dat het Spuiforum er komt, maar zeg wel: we moeten ons blijven ontwikkelen, ook in de tussentijd. Staan we daar straks met een gezelschap dat artistiek nog net zo gezond is als nu? Dat is een punt van grote zorg. Voor ons was dit hele proces een confrontatie met de grote verschillen tussen de belanghebbenden. Juist dan, en zeker in zo’n kwetsbare sector als de cultuur, zou je niet moeten willen haasten.”