Mexico voert accijns op frisdrank en vet eten in

Parlement akkoord met afgezwakt plan van Nieto

Het was al een slecht jaar voor Carlos Slim, de Mexicaanse multimiljardair. Hij verloor zijn positie als rijkste man ter wereld, mede door de mislukte overname van het Nederlandse KPN. En nu moet hij ook nog eens meer belasting betalen.

Het Mexicaanse Congres heeft gisteren een grote belastinghervorming aangenomen. Het toptarief voor de rijken gaat van 30 naar 35 procent en exportfabrieken langs de Amerikaanse grens, de maquiladoras, verliezen belastingvoordelen. Ook een omstreden accijns op frisdrank en vet eten wordt ingevoerd, bedoeld om overgewicht in Mexico te bestrijden.

Het is een zege voor de nieuwe president van Mexico, Enrique Peña Nieto. Hij wil Brazilië inhalen als grootste economie van Latijns-Amerika. De extra belastinginkomsten voor de staat wil hij steken in het vergroten van de middenklasse, en daarmee de binnenlandse markt.

De belastingwet die het Congres heeft aangenomen is een verwaterde versie van het oorspronkelijke plan van Peña Nieto. Door verzet van de oppositie zijn voorgestelde heffingen geschrapt op onder meer huren, hypotheken en eten.

De regering had gerekend op extra belastinginkomsten van 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat wordt nu 1 tot 2 procentpunt minder – een grote tegenvaller op een economie van 1.700 miljard dollar (bbp).

Mexico blijft het land met relatief de laagste belastinginkomsten van de 34 leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De belastinginkomsten zijn nu zo’n 10 procent van het bbp, inkomsten uit olie niet meegerekend. Ter vergelijking: in Nederland is dat ongeveer 40 procent van het bbp.

Voorstanders van de belastinghervorming zijn teleurgesteld over de lagere inkomsten. „De hervorming is gereduceerd tot een belastingverhoging voor degenen die altijd al betaalden”, reageerde een analist van Moody’s.

Tegenstanders zijn juist opgelucht omdat ze de beoogde belastingverhoging zagen als bedreiging voor de economische groei.

Maar Peña Nieto benadrukte de afgelopen maanden dat de extra belastingen op lange termijn goed zijn voor Mexico. De president zei dat hij de inkomsten wilden steken in investeringen in onderwijs, zorg en infrastructuur en het vergroten van de middenklasse. Bijna de helft van de Mexicanen leeft onder de armoedegrens.

In de strijd om de belastingwet moest de regerende partij van Peña Nieto, de PRI, concessies doen aan de twee oppositiepartijen in het Mexicaanse Congres. De PRI wil de banden goed houden omdat er nog meer grote hervormingen op de rol staan waar de steun van de oppositie voor nodig is.

De belangrijkste daarvan is de gedeeltelijke privatisering van het staatsoliebedrijf Pemex. Het gaat om de grootste privatisering van de energiesector in decennia, met kansen buitenlandse bedrijven als het Brits-Nederlandse Shell.

    • Ykje Vriesinga