Apparaten mogen aan blijven

Een bron van ergernis in Amerikaanse vliegtuigen wordt weggenomen. De luchtvaartautoriteit FAA heeft gisteren aangekondigd dat iPads en e-readers tijdens het opstijgen en landen gewoon aan kunnen blijven.

Mobiele telefoons en laptops blijven verboden tijdens de eerste en laatste minuten van een vlucht, en telefoneren en internetten mag niet van gate tot gate. De elektronica die niet meer uit hoeft, moet wel op ‘vliegstand’: er mag geen signaal worden verzonden of ontvangen. Volgens experts is het risico dat een Kindle of iPad de besturing van vliegtuigen beïnvloedt zo goed als nihil.

De regel tegen het gebruik van elektronische apparatuur op passagiersvluchten dateert nog uit de jaren 60. Inmiddels zijn zowel de apparaten als de vliegtuigen zodanig gemoderniseerd, dat de risico’s op verstoringen minimaal zijn.

Door de apparaten aan te laten, kunnen passagiers nu 30 tot 40 minuten langer lezen, gamen of films kijken.

Vorig jaar vlogen 815 miljoen mensen binnen en naar de Verenigde Staten. Van hen heeft 90 procent een computer, e-reader, tablet of telefoon bij zich; velen zetten deze apparaten allang niet meer uit, ondanks het dwingende verzoek van het personeel aan boord.