Keihard water komt in Nederland niet voor

In zacht water heb je minder schoonmaakmiddelen nodig en wordt het verwarmingselement van de wasmachine niet aangetast. Waarom leveren niet alle waterbedrijven in Nederland zacht water? Dat is toch goed voor het milieu?

Zacht en gemiddeld hard water zijn het meest voorkomend in Nederland. Er zijn nog maar een paar gemeenten met vrij hard water. Keihard water van meer dan 18 graden Duits (in Nederland wordt de waterhardheid meestal uitgedrukt in Duitse hardheid, dH) komt in Nederland nergens uit de kraan. En het klopt, zacht water is fijn. Kalk slaat minder neer op de verwarmingselementen van elektrische apparaten en u hoeft minder wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter te gebruiken.

Laat u dus ook geen onzinnige aanschaf aanpraten zoals een waterfilter of waterontharders. In mijn gemeente is de hardheid 8,4 graden Duits (de Nederlandse norm is 8,5, gemiddeld is alles tussen 8-12). Een site die waterontharders verkoopt noemt mijn water „behoorlijk hard.” Je reinste flauwekul dus.

Trap ook niet in het verhaal dat al dat flessenwater zo goed is. Voor drinkwater uit de kraan gelden hogere kwaliteitseisen dan voor verpakt (mineraal- of bron)water. Het is dus beslist niet gezonder. En flessenwater is veel duurder en belast het milieu veel meer. Vergeleken met kraanwater is flessenwater, afhankelijk van de verpakking, 35 tot 1000 keer meer milieubelastend door verpakking en transport.

Nog even terug naar dat schoonmaken. Want ook met zacht water kunt u letten op het milieu. Schoonmaakazijn is effectiever dan vele sanitairreinigers en ramen zemen gaat prima met water en een beetje afwasmiddel. Voor de finishing touch: zeem na met water met azijn. Speciale glasreinigers bevatten veel oplosmiddel; onnodige luchtvervuiling. En veel mensen overdoseren hun wasmiddel, nergens voor nodig. Kortom, gebruik weinig middeltjes. Milieuvriendelijk en ook nog stukken goedkoper.