Kabinet trekt twintig miljoen extra uit voor filmsector

De uitreiking van de Gouden Kalveren dit jaar. Bussemaker wil twintig miljoen uittrekken voor een maatregel die producenten moet stimuleren vaker in Nederland te filmen. Foto ANP / Robert Vos

Het kabinet trekt volgend jaar twintig miljoen euro extra uit voor de filmindustrie. Dat schrijft minister van Cultuur Jet Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer. Bij het begrotingsoverleg tussen het kabinet en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP had D66 aangedrongen op extra geld voor de filmsector.

Nederlandse filmproducenten draaien hun films vaak in andere landen omdat dat financieel gunstiger is. De filmproducenten, verenigd in Filmproducenten Nederland, schreven eerder in een rapport, waarin ze pleiten voor overheidsstimulering:

“De Nederlandse filmindustrie ondervindt een concurrentienadeel ten opzichte van het buitenland. De ons omringende landen kennen in tegenstelling tot Nederland, specifieke op de filmindustrie toegesneden economische stimuleringsmaatregelen. Het is daarom voor nationale en internationale producenten aantrekkelijk om in het buitenland te produceren.”

Nederland zou geen buitenlandse producties aantrekken door een gebrek aan stimuleringsmaatregelen, die veel andere landen wel hebben. Daardoor loopt Nederland inkomsten mis, staat in de brief van Bussemaker. Ze wil het geld daarom besteden aan een maatregel die producenten moet stimuleren vaker in Nederland te filmen. Ze krijgen bijvoorbeeld financieel voordeel als ze hun productiebudget in Nederland besteden.

    • Anouk van Kampen