Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet stemt in met militaire missie naar Mali

Strijders van de islamitische organisatie Mujao, een van de gewapende groepen in de regio Mali.
Strijders van de islamitische organisatie Mujao, een van de gewapende groepen in de regio Mali. Foto AFP

Het kabinet heeft ingestemd met deelname aan een militaire missie naar Mali. Details worden later vanmiddag bekendgemaakt, tijdens een persconferentie van de vier betrokken ministers.

NRC Handelsblad schrijft vandaag dat rond de 370 Nederlandse militairen afreizen naar het West-Afrikaanse land om daar een bijdrage te leveren aan een missie van de Verenigde Naties. De kwartiermakers vertrekken al voor het eind van dit jaar. De rest volgt spoedig daarna. De missie loopt ‘in beginsel’ tot eind 2015.

Bij deze nieuwe uitzending gaat het om 90 commando’s voor langeafstandsverkenningen, analisten, trainers en ondersteunend personeel. Voor de inlichtingentaak gaan tevens vier Apache gevechtshelikopters mee. De VN-operatie staat onder leiding van oud PvdA-politicus Bert Koenders.

In Mali woedt al jaren een strijd tussen de officiële regering en islamistische rebellen die vooral vanuit het noorden opereren.

Rutte: in loop van 2015 kijken of verlengen noodzakelijk is

Volgens premier Rutte is het in direct Europees en Nederlands belang om de veiligheid in de regio te herstellen:

“Het uitzenden van militairen behoort tot de zwaarste besluiten die een kabinet kan nemen. We hebben de zaak van alle kanten bekeken. De ministers hebben het besluit uitvoerig voorbereid.”

Doel van de Nederlandse missie is “geen verdere proliferatie van terrorisme en ernstige criminaliteit aan de zuidgrens van Europa”. Volgens Rutte draagt Europa een bijzondere verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren. In de loop van 2015 wordt bezien of verlenging van de missie noodzakelijk is, aldus Rutte.

Het eerste jaar zullen de kosten van de missie 65 miljoen bedragen, daarna kost de operatie tussen de 40 en 50 miljoen per jaar, aldus Rutte.

Kamer hoeft niet formeel in te stemmen

Volgens onze Haagse redactie is het voor het eerst sinds Afghanistan dat Nederland weer aan een grote internationale militaire vredesmissie meedoet.

“Vooral van de kant van de Partij van de Arbeid is de afgelopen jaren aangedrongen op Nederlandse aanwezigheid in Afrika. Coalitiepartner de VVD stond hier aanvankelijk terughoudend tegenover. Vanwege de verdeeldheid zag het Nederlandse kabinet begin dit jaar af van een bijdrage aan een trainingsmissie in Mali onder EU-vlag.

De Tweede Kamer hoeft niet formeel in te stemmen met het uitzenden van militairen. Maar het is wel gebruik dat een kabinet pas besluit tot deelname aan missies als er een meerderheid in de Tweede Kamer voor bestaat. De spelregels zijn vastgelegd in de zogeheten ‘artikel 100-procedure’. Een meerderheid van de Kamer is voor.”

Noorden Mali in handen van moslimextremisten

Begin vorige maand vertrok al een groep militairen naar Mali om onderzoek te doen naar wat Nederland zou kunnen bijdragen aan de missie. Voor de zomer liet het kabinet weten de wenselijkheid en mogelijkheid van een bijdrage aan de missie te onderzoeken.

De VN-missie ging 1 juli van start na oplaaiend geweld in Mali. Het noorden van het land viel vorig jaar maart in handen van moslimextremisten en rebellen. Frankrijk greep in met een militair offensief. Uiteindelijk moeten ruim 12.000 VN-militairen en -politiemensen zijn gestationeerd in Mali. Er zijn er nu echter nog maar ruim 5.000.


Grotere kaart weergeven

Lees ook: Timmermans: geen druk op Nederland uitgeoefend om deelname missie