‘Jammer’ dat Reigersbos geen kleurige Piet wil

Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema van Zuidoost wil met winkeliers uit Reigersbos praten over mogelijke aanpassingen van Piet bij de intocht van Sint.

Stadsdeelvoorzitter van Zuidoost Tjeerd Herrema (PvdA) vindt het „jammer” dat de winkeliersvereniging van winkelcentrum Reigersbos geen rekening houdt met de gevoelens die leven rondom de sinterklaasintocht. Ze moeten „bedenken dat de tijden veranderd zijn”, aldus Herrema. De vereniging geeft namelijk te kennen niet van plan te zijn een intocht te vieren met andere dan Zwarte Pieten.

Een meerderheid van de deelraad van Zuidoost nam deze week een motie van de PvdA aan waarin werd verzocht geen vergunning voor een Sinterklaasintocht met Zwarte Pieten in een ander winkelcentrum in Zuidoost, de Amsterdamse Poort, af te geven. De deelraad beschouwde een intocht met Zwarte Pieten als „een provocatie” van „veel zwarte bewoners van Amsterdam Zuidoost”. Voorzitter Herrema zei de motie van zijn partijgenoten niet te zullen uitvoeren, maar vindt wel dat het debat belangrijk is.

Later bleek dat de Amsterdamse Poort helemaal geen vergunning voor een intocht heeft aangevraagd. Er is daar volgens die winkeliersvereniging zelfs „al jaren geen intocht” geweest. Voor winkelcentrum Reigersbos is als enige in het stadsdeel wél een intochtvergunning aangevraagd, maar daar stond niets over in de motie.

Volgens PvdA’er Narish Parsan, initiatiefnemer van de motie, maakt dat niet uit. Het gaat zijn partij om alle intochten. Het doel was aandacht te vragen voor de wijze waarop de intocht wordt gehouden en om het nationale debat te verheffen, zodat „iedereen er straks bij hoort”. Of dat nu in de Amsterdamse Poort of in Reigersbos is. Parsan hoopt dan ook dat de winkeliersvereniging Reigersbos bereid is gekleurde Pieten in te zetten.

Een bestuurslid van Reigersbos laat echter weten dat Sinterklaas daar al twintig jaar hetzelfde is en dat er dus ook deze 30ste november „gewoon échte Zwarte Pieten” komen. „Er zijn hier nog nooit problemen over gemaakt. Kindertjes hier gaan huilen als er geen Zwarte Pieten komen.”

Herrema ziet liever dat er wel rekening wordt gehouden met de gevoelens die leven. Volgende week gaat hij daarom met hen in gesprek. Hij hoopt op een aanpassing van de intocht, bijvoorbeeld met gekleurde pieten.

De vergunning aan Reigersbos is nog niet verleend, maar volgens Herrema is er – motie van zijn partijgenoten in de deelraad of niet – wel „veel voor nodig” wil hij een traditie zomaar een verbod opleggen, ook als ze alsnog niet bereid blijken de traditie nu aan te passen. Herrema vindt het belangrijk om, „zonder afbreuk te doen aan het feest”, te zoeken naar een oplossing. Parsan laat weten niet een nieuwe motie, nu specifiek voor Reigersbos, in te dienen.

    • Anouk van Kampen