Israël voert luchtaanval uit op doel in Syrië

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben woensdag een zending Russische raketten bij de Syrische havenstad Latakia gebombardeerd. Dat hebben Amerikaanse functionarissen gisteren gezegd. Het Syrische regime heeft niet gereageerd en de verwachting is dat het de aanval niet zal vergelden, aangezien het de handen vol heeft aan de oorlog in eigen land.

Een anonieme Amerikaanse veiligheidsfunctionaris zei dat de luchtaanval van woensdag bedoeld was om Russische SA-125 raketten, bestemd voor de Libanese beweging Hezbollah, te vernietigen. Israël heeft dit jaar zeker drie keer eerder luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Syrië. Ook toen ging het waarschijnlijk om wapens voor Hezbollah, maar dit is nooit bevestigd. De Israëlische regering doet er telkens het zwijgen toe.

Israël wil geen oorlog met Syrië. Sinds de burgeroorlog in 2011 uitbrak, heeft het nooit openlijk een kant gekozen. Hoewel de Israëlische regering geweld tegen burgers veroordeelt, is het een publiek geheim dat Israël liever president Assad in het zadel ziet dan de oppositie die steeds meer wordt gedomineerd door jihadisten. Maar bij wapentransporten naar Libanon trekt Israël een ‘rode lijn’.

De Israëlische luchtaanval komt op het moment dat het regime van Bashar al-Assad een deadline haalde voor de vernietiging van zijn chemische wapens. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die toeziet op de ontmanteling, zei gisteren dat de vernietiging van alle apparatuur en machines voor de productie van gifgas is afgerond.

De OPCW zei dat zijn inspecteurs 21 van de 23 bekende chemische installaties hadden geïnspecteerd. De laatste twee zijn te gevaarlijk om te bezoeken. Maar de apparatuur was al eerder verplaatst naar plekken die wel konden worden bereikt.