Interview Zwarte Piet eruit, dan alle zwarten eruit

Sinterklaas in Suriname. foto VINCENT MENTZEL

Verslaggever

Hij was het gezeur over Zwarte Piet een beetje zat. En hij bedoelde het niet serieus. Toch schreef Cees Vrolijk (40) maandag op de Facebookpagina van zangeres Anouk: „We moeten niet discrimineren. Zwarte Piet eruit, dan alle zwarten eruit.” Met een smiley. Spijt? Nee hoor. „Je mag in dit land toch zeggen wat je wil?”

Ruim 30.000 reacties heeft Anouk op haar Facebookpagina ontvangen sinds ze zich inzet voor de viering van Sinterklaas met veelkleurige Pieten. Verreweg de meeste reageerders leggen beschaafd uit waarom ze het eens of niet eens zijn met de populaire zangeres. Een enkeling begint te schelden. De zangeres wordt een „hoer” genoemd, ze is een „negerslet” en ze „sterft van de capsones”. Tien van zulke reacties zette Anouk de afgelopen dagen online.

Inmiddels worden de de dreigers op hun beurt bedreigd. Vanaf het Facebookaccount van huisvader Sam Koubaisy kreeg Anouk het bericht: „vuile negerhoer hoe durf je tegen zwarte piet te zijn. Je bent een schande voor je kinderen met je vuil nikkerzaad in je kont.” Koubaisy ontving de volgende dag op zijn persoonlijke Facebookpagina talloze bedreigingen. Romano Van de Sudder schreef: „als ik jou ooit zie sla ik je gezicht van je kanker romp af.” Koubaisy – die reageerde met „doe dan wel handschoenen aan zodat ik geen aids krijg aub” – claimt nu het bericht nooit naar Anouk te hebben verstuurd. Hij zou slachtoffer zijn geworden van hackers.

Reageerder Natascha Beton ontkent niet dat ze Anouk schreef: „Ga lekker met die asielzoeker van je naar zijn land van herkomst blanke negerslet.” Ze laat per e-mail weten: „Aangezien ik dus sindsdien met de dood en verkrachting bedreigd word distantieer ik mij verder van ieder commentaar.” Andere door Anouk geopenbaarde reageerders hebben hun Facebookaccount gewist. Cees Vrolijk ontving geen bedreigingen. „Wellicht omdat er nog drie Cees Vrolijken op Facebook zitten. En zo aanstootgevend was mijn reactie nu ook weer niet.” Wel heeft zijn familie gezegd dat hij moet oppassen met wat hij opschrijft. Hij kan er alleen maar om lachen. „Dit is humor voor mij.”

Dus u schrijft dat zwarte mensen het land uit moeten als Zwarte Piet verdwijnt, maar u vindt dat niet?

„Welnee, ik heb niks tegen zwarte mensen. Ik heb zestien jaar in een parketzaak gewerkt met een Surinamer. Hij was mijn beste vriend, m’n soulmate. Op school in Den Haag was ik bevriend met een Indo en een Pakistaan. Ik vind alles prima, als mensen elkaar maar in hun waarde laten.”

Waarom schreef u het dan op?

„Het was bedoeld als grap, sarcasme. Vandaar de smiley achter het bericht. Ik wilde alleen maar zeggen: we slaan een beetje door in dit land. We lopen te veel op onze tenen. Het verbaast me wel dat Anouk dat niet inziet. Het is toch een vrouw met een flinke dosis humor. Jammer hoor. Ik ben een groot fan, maar op dit punt staan we lijnrecht tegenover elkaar.”

Doet u dat vaker, berichten plaatsen waar mensen aanstoot aan kunnen nemen?

„Ik schrijf weleens iets op waarvan ik denk: oei, kan dit wel? Maar daar hou ik juist ook wel van. Dat schurende. Ik kan heel scherp zijn in mijn humor. En dan zeg ik tegen mezelf: zo hou je de discussie open. Je mag een mening hebben toch?”

Ook als die mening kwetsend wordt gevonden?

„Niet altijd. Je moet je mening wel met tact brengen. Bij de reacties op Anouks Facebookpagina dacht ik af en toe: pas op met wat je zegt. Aan de andere kant wordt er in Nederland ook wel heel snel de conclusie getroken dat iets racistisch is. Neem de zwartepietendiscussie. Zwarte Piet heeft niks met slavernij te maken, en toch voelen sommige mensen zich aangesproken. Dat vind ik dus overdreven. Bekijk het eens van de andere kant. Kinderen zijn bang voor Sinterklaas. Dan zeggen blanke mensen toch ook niet dat Sinterklaas stigmatiserend is?”