Hoe de liefde voor Hyves verdween

Je wilde ook weleens zien wat het nou was, dat Hyves. Je maakte een profiel aan. Je naam en geboortedatum erop. Een pasfotootje misschien en klaar was Kees.

Al gauw maakte je er vrienden, waarna je iedere dag nauwlettend in de gaten hield hoeveel vrienden je precies had. En hoeveel vrienden je vrienden hadden.

De functionaliteiten op Hyves breidden net zo snel uit als het aantal leden. Fantastische vakantiefoto of schaarsgeklede popster als achtergrond? Het kon. Als je tekst niet meer leesbaar was, dan maakte je die roze of geel. Vetgedrukt in Comic Sans desnoods.

Er waren smileys die de wave deden. Smileys die met bestek op tafel sloegen. Dj-smileys met hun crowd. Er waren dansende bananen.

Privacyinstellingen waren er amper, krabbels des te meer. De bij vlagen ironische smileys werden dankbaar gebruikt.

Je kon een groep beginnen. Voor mensen met snorren, mensen die maandagen ook stom vonden, je klas.

Wouter Bos maakte een profiel aan.

Je kon Goldmember worden en zien wie er op jouw profiel had gekeken. In een groep voor alleen jou en je vrienden, postte iedereen druk op het forum.

Hyves had alles en iedereen had Hyves.

Maar die roze letters werden te fel. En de cheerleadende smiley kende je nou wel. Je vrienden hadden het druk met Maffia Wars en Farmville op Facebook. Hyves stak er ineens kinderachtig en saai bij af.

Toen je tante actiever ging krabbelen dan je beste vriend en zelfs Jan Peter Balkenende een profiel had, was de maat vol.

Je ging ook naar Facebook.

Het was er rustiger. Cleaner, geen poespas, alleen blauw en wit. Geen smileys die over de grond rolden. Wel toffe mensen. Dezelfde groepen waar je op Hyves lid van was, had je hier ook. Maar dan hipper. Je postte weer foto’s van feestjes, want je moeder keek er toch niet.

Al gauw deed je boerderij op Farmville het goed. Rijst en aubergines groeiden gemoedelijk naast elkaar. Je had een roze koe.

Op Facebook kon je foto’s liken.

Hyves wilde ook zoiets. Binnen de kortste keren kon je foto’s ‘respecteren’ – wat dat ook mocht betekenen.

En Hyves ging ook in de sociale games.

Je Hyvesprofiel, ooit bron van veel vermaak, werd iets uit een ver verleden. Felgekleurd, bewegend, waar mutserige vrouwen en kinderen druk mee zijn. Hoe heeft dat ooit hip kunnen zijn?