Heerenveen en Excelsior bij laatste zestien in bekertoernooi

In de achtste finales gaat Ajax naar de IJsselmeervogels, nog altijd de beste amateurclub in de geschiedenis van de beker.

Eerstedivisieclub Excelsior heeft gisteravond gestunt in het KNVB-bekertoernooi door Go Ahead Eagles, dat uitkomt in de eredivisie, thuis met 1-0 te verslaan. Het doelpunt werd in de negentigste minuut gemaakt door invaller Moussa Kalisse. Ook sc Heerenveen heeft zich gisteravond geplaatst bij de laatste zestien, door thuis met 1-0 te winnen van VVV.

In Rotterdam was Go Ahead langere tijd de dominante ploeg. De club uit Deventer had verreweg het meeste balbezit, maar creëerde weinig kansen. Excelsior deed weinig anders dan verdedigen.

In de tweede helft kwamen er wat meer kansen voor beide ploegen. Net op het moment dat iedereen aan een verlenging begon te denken, schoot Kalisse de bal in de korte hoek langs doelman Eloy Room. Excelsior is door de overwinning een van de twee clubs uit de eerste divisie die zich hebben geplaatst voor de achtste finales, samen met MVV. Ook de amateurclubs JVC Cuijk en IJsselmeervogels zitten nog in het toernooi.

Heerenveen kwam tegen VVV in de eerste helft op voorsprong door een rake kopbal van centrale verdediger Ramon Zomer. In het vervolg van de wedstrijd waren er nog wel een paar kansen voor de Friese ploeg – zo raakte vleugelspits Rajiv van la Parra de binnenkant van de paal. Omdat VVV niet veel kon uitrichten, bleef het bij een weinig overtuigende 1-0 zege voor Heerenveen.

In de volgende ronde zijn er vijf duels tussen eredivisieclubs. Heerenveen moet op bezoek bij AZ, Feyenoord bij Heracles. FC Groningen speelt thuis tegen NEC, Cambuur tegen Utrecht en Roda JC tegen Vitesse.

Ajax mag op bezoek bij IJsselmeervogels, de ploeg die met een halvefinaleplaats in 1976 nog altijd de beste amateurclub in de bekerhistorie is. Excelsior speelt thuis tegen PEC Zwolle en JVC Cuijk ontvangt MVV.

De achtste finales worden gespeeld op 17, 18 en 19 december.