Greenpeace-activiste vraagt koning om hulp

Een van de Greenpeace-actievoerders die sinds vijf weken gevangen zitten in het Russische Moermansk, de Nederlandse Faiza Oulahsen, heeft in een brief aan koning Willem-Alexander gevraagd of hij volgende week hun situatie wil bespreken tijdens zijn bezoek aan Rusland.

De brief is dinsdag aangekomen in Nederland, via haar advocaat, en doorgestuurd naar koning Willem-Alexander. In de brief schrijft Oulahsen dat ze alleen in een cel zit en niet één keer haar familie heeft kunnen bellen.

Oulahsen, Mannes Ubels (ook Nederlander) en 28 andere actievoerders werden op 19 september gearresteerd tijdens een protest met het schip Arctic Sunrise in de Karische Zee tegen olieboringen. De Russische kustwacht bracht de bemanning op en sloot de actievoerders in. Ze worden verdacht van ‘hooliganisme’.

In de brief aan de koning schrijft Oulahsen: „Graag wil ik u vragen om onze situatie te bespreken met de Russische autoriteiten tijdens uw bezoek. Dat zouden mijn mede-lotgenoten en ik zeer op prijs stellen. Ik hoop van harte dat u iets voor ons kunt betekenen en de omstandigheden waarin wij verkeren.” Machinist Mannes Ubels wordt ook verdacht van ‘piraterij’ en riskeert 15 jaar cel.

Greenpeace had vanochtend nog niets vernomen van de koning. De Rijksvoorlichtingsdienst kon nog niet reageren op vragen over de brief.