Gigantische ‘broodmand’ komt naast de ijskast

Het Spuiforum in Den Haag, een ontwerp van Neutelings Riedijk architecten, heeft van begin af aan kritiek opgeroepen. Een jaar geleden al lieten Herman Hertzberger, architect van het Theater aan het Spui (1993), en de Amerikaan Richard Meier, ontwerper van het Haagse stadhuis (‘De ijskast’, 1995), weten dat het gebouw met een hoogte van zestig meter te groot wordt en het Spuiplein te klein maakt.

Nu is dit laatste niet zo’n bezwaar. Het huidige Spui is, als zo vele hedendaagse pleinen, veel te groot en onherbergzaam. Bovendien komt er op het dak van het Spuiforum een nieuw feestplein in de vorm van publieke ruimte onder een kolossaal, met facetten versierd tongewelf.

Niet alleen het publiek toegankelijke dak maakt van het Spuiforum een echte Neutelings Riedijk. Ook andere elementen van recente geslaagde gebouwen van het Rotterdamse architectenduo keren terug in het forum. Zo zijn de drie zalen voor concerten, dans en opera op elkaar gestapeld, net als de museumzalen in hun spectaculaire Museum aan de Stroom in Antwerpen. En net als in Rozet, de onlangs geopende bibliotheek in Arnhem, krijgt het Spuiforum een monumentale trap naar het dak.

In hun streven om belangrijke gebouwen altijd een karakteristieke vorm te geven, hebben de architecten de drie zalen plus klaslokalen voor het conservatorium gehuld in een uitkragende vorm die doet denken aan een gigantische broodmand.

    • Bernard Hulsman