Favoriete film in 1.208 tweets

Drie fans vertellen hun lievelingsfilm na op Twitter.

Sommige films heb je zo vaak gezien, dat je ze uit je hoofd kunt navertellen. Tijdens een pikdonkere avond in een tent in de Serengeti heb ik dat een keer geprobeerd met Back to the Future (1985), waarin tiener Marty McFly (Michael J. Fox) naar het verleden reist met de tijdmachine van Doc Emmett Brown (Christopher Lloyd). Tot verbazing van mijn twee reisgenoten kwam ik behoorlijk ver. Maar het kan nog suffer.

Drie fans van Back to the Future hebben afgelopen week het gehele verhaal naverteld op Twitter, met tweets als:

Marty McFly: „@_EmmettBrown Doc, I’m from the future. I came here in a time machine that you invented. Now, I need your help to get back to the year 1985.”

De navertelling gebeurde volledig in de stijl van het medium, met foto’s, video’s en labelende hashtags. Ook maakten personages hun locatie bekend via de sociaalnetwerksite Foursquare, zoals McFly die ‘incheckt’ op de locatie van het schoolbal waar zijn ouders verliefd op elkaar moeten worden, om te voorkomen dat Marty uit de geschiedenis wordt gewist. De makers hadden in totaal 1.208 tweets nodig.

Achter het zogeheten ‘Hill Valley Project’ – naar de fictieve woonplaats van hoofdpersoon McFly – zitten drie Britten: Gavin Fox, Martin Rose en Tom Hartshorn. Ze willen met hun project aandacht vragen voor de naar acteur Michael J. Fox vernoemde stichting die onderzoek doet naar parkinson, de ziekte waar Fox aan lijdt.

Het drietal heeft voor 49 personages een Twitter-account aangemaakt, met elk hun eigen profielfoto en slogan. Zelfs de hond Einstein heeft een account gekregen. De film is naverteld in realtime, wat inhoudt dat er tussen de Twitterscènes net zoveel tijd zit als zogenaamd in de film. Het evenement begon vorige week vrijdag op 25 oktober – in de film is de datum tijdens de eerste scène 25 oktober 1985. Gisteren werden de laatste tweets verstuurd.

Of de twee vervolgfilms eenzelfde behandeling krijgen, is nog niet bekend. Wie weet wachten de initiatiefnemers daarmee tot 21 oktober 2015 – de datum waarop McFly in het tweede deel in de toekomst arriveert.

De tweets zijn terug te lezen op thehillvalleyproject.com.

    • Peter Teffer