Ex-neuroloog Jansen: geen spijt verkeerde diagnose MS

Ernst Jansen, die zich voorheen Jansen Steur noemde, in de auto voor de zitting van het tuchtcollege in Zwolle.
Ernst Jansen, die zich voorheen Jansen Steur noemde, in de auto voor de zitting van het tuchtcollege in Zwolle. Foto ANP/ Vincent Jannink

De omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen zegt geen spijt te hebben van het feit dat hij bij een vrouw in 2003 ten onrechte Multiple sclerose (MS) vaststelde. Hij zei tijdens de tuchtzaak die vandaag tegen hem dient dat hij haar in alle goedheid heeft willen helpen.

Volgens Jansen, die zich voorheen Jansen Steur noemde, was de kennis over MS in 2003 heel anders dan nu. Tegelijkertijd zei hij ook dat “je achteraf kunt stellen dat ik die grijze cellen van mij te weinig gelegenheid heb gegeven voor een andere diagnose”.

Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman, aanwezig bij de zitting, meldde op Twitter:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Stellen diagnose MS was volgens #JansenSteur in 2003 “vaak gecompliceerd. Er waren vaak tegenstrijdige bevindingen.”
Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman #JansenSteur: “Achteraf heb ik mijn grijze cellen te weinig gelegenheid gegeven te denken aan andere - vasculaire - oorzaak.”

Excuses voor hoe het met vrouw is gegaan

De vrouw had onverklaarbare klachten in haar been, maar Jansen bleef vasthouden aan de diagnose MS. Yme Drost, de letselschade-expert die de vijf patiënten bijstaat in de zitting, zei dat de vrouw door Jansens toedoen in een rolstoel terecht is gekomen. De patiënte vertelde hoe ze door zijn behandeling steeds verder achteruitging. Jansen zei wel, hoewel hij geen spijt had van de diagnose, dat hij het “afschuwelijk” vindt hoe het is gelopen.

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Patiënte vertelt hoe ze door behandeling #JansenSteur steeds verder achteruit ging. “Je werkt mee, want je weet niet beter.”

RTL Nieuws-verslaggever Hans Schutte vanuit de rechtbank:

Twitter avatar HansRTLNieuws Hans Schutte JS over patiënt met verkeerde diagnose MS, die in rolstoel terecht kwam: “Afschuwelijk dat het zo gelopen is. Heel verdrietig”.

Ook de gebrekkige dossiervorming die Jansen wordt verweten, verdedigde hij, schrijft Novum:

“Ik had een gigantisch goed geheugen. Dossiervorming hoeft niet te blijken uit je eigen hanenpoten.”

In het geval van deze patiënte zou het dossier bovendien “niet totaal onbegrijpelijk” zijn geweest.

Reactie van patiënte Joke Prins: ‘excuses niet oprecht’

Ondanks verslaving ‘redelijk functioneren’

De zaken die vandaag tijdens de zitting worden behandeld speelden allemaal in 2003, omdat er sprake is van verjaringstermijn van tien jaar. In dat jaar werd Jansen ontslagen door het ziekenhuis vanwege een medicijnverslaving. Ondanks die verslaving, zo zei hij vandaag, heeft hij “redelijk kunnen functioneren”. De middelen, onder andere slaapmiddel dormicum, nam hij niet overdag, zo stelde hij.

Twitter avatar HansRTLNieuws Hans Schutte JS over zijn medicijnverslaving: “Ondanks gebruik van deze medicijnen in steeds hogere doses heb ik toch redelijk gefunctioneerd”.
Twitter avatar HansRTLNieuws Hans Schutte JS: “Waarom ik niet stopte? Dat beeld past bij verslaving, ik heb dat gedrag niet gecorrigeerd. Ik nam deze middelen 2 x per 24 uur”.

Drost wil Jansen nooit meer aan het werk hebben

De tuchtzaak in Zwolle is namens de vijf oud-patiënten van Jansen aangespannen door Drost, die zelf ook slechte ervaringen heeft met de arts. Het gaat om andere dossiers dan in de al veel langer lopende strafzaak, de grootste medische zaak in Nederland ooit, die maandag begint. Vanwege de verjaringstermijn van tien jaar gaat de tuchtprocedure enkel om zaken die speelden in 2003. Jansen werd eind dat jaar ontslagen bij het ziekenhuis, waar hij sinds 1978 werkte, toen zijn medicijnverslaving aan het licht kwam.

Drost wil met de tuchtzaak voorkomen dat de 68-jarige Jansen ooit nog ergens aan de slag kan als arts. Omdat Jansen zich al in 2009 heeft uitgeschreven als arts, kan de tuchtrechter hem nu hooguit verbieden zich opnieuw in te schrijven. De rechtbank zou Jansen tot maximaal twaalf jaar celstraf kunnen geven.

Lees hier het grote interview met Jansen uit NRC.

    • Frank Huiskamp