Duitsland zoekt mogelijkheid om Snowden te spreken

Angela Merkel aan de telefoon op archiefbeeld.
Angela Merkel aan de telefoon op archiefbeeld. Foto AP / Joerg Sarbach

Edward Snowden kan niet naar Duitsland komen om de politiek in te lichten over de afluisterpraktijken van de NSA. Hij zou dat graag doen, zei de Duitse parlementariër Hans-Christian Ströbele vandaag, maar verliest dan zijn Russische visum. Het is wel mogelijk dat Duitse politici naar Rusland reizen om Snowden te ondervragen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich, zei vandaag een mogelijkheid te zoeken naar Rusland te reizen om met Snowden te spreken. Tegen Die Zeit zei Friedrich:

“Als meneer Snowden ons informatie wil geven, dan zullen we graag op dat aanbod in gaan.”

Ook aan die mogelijkheid zitten praktische bezwaren omdat Snowden aan de Russische autoriteiten heeft beloofd geen nieuwe onthullingen te doen zolang hij in het land verblijft.

Ströbele sprak gisteren uitgebreid met Snowden

Hans-Christian Ströbele, parlementslid voor De Groenen in Duitsland, ontmoette Edward Snowden gisteren in Moskou en sprak lang met de klokkenluider. Hij kreeg een brief mee van Snowden die hij vandaag online zette.

Lees hieronder de brief van Edward Snowden.

Brief Snowden

Snowden vertelde het Duitse parlementslid graag zijn kennis te delen met de Duitse politici. Nog liever zou hij getuigen voor het Amerikaanse Congres, zei Snowden in het gesprek. Reizen tussen Moskou en Berlijn is echter een praktisch probleem voor Snowden. Als hij vertrekt uit Rusland raakt hij zijn visum kwijt. Hij kan dat alleen doen als Duitsland hem een visum geeft en de garantie dat hij niet zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Twitter avatar MdB_Stroebele Christian Ströbele Ich komme gerade von Gespräch mit #Snowden. Bringe seinen Brief an BR mit. Details erst morgen http://t.co/F9XQ9i4J08 http://t.co/6xhR7IgdxU

Angela Merkel werd vermoedelijk al sinds 2002 door de NSA afgeluisterd

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, en nog 34 andere wereldleiders, werd vermoedelijk al sinds 2002 afgeluisterd door de NSA. President Barack Obama zou niet op de hoogte zijn van het afluisteren.

Vannacht zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dat de Verenigde Staten soms zijn doorgeschoten in hun afluisterpraktijken. Het afluisteren gebeurde vaak “op de automatische piloot, omdat de technologie ervoor aanwezig was”.

    • Alex van der Hulst