Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

‘Dit jaar meeste asielzoekers sinds 2002 verwacht’

Uitgeprocedeerde vluchtelingen uit de vluchtkerk in Amsterdam demonstreren in de Tweede Kamer.
Uitgeprocedeerde vluchtelingen uit de vluchtkerk in Amsterdam demonstreren in de Tweede Kamer. Foto ANP/ Martijn Beekman

In Nederland komen er dit jaar 17.000 asielzoekers bij. Dat verwacht directeur Jan-Kees Goet van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het aantal is sinds 2002 niet zo hoog geweest, zegt hij vrijdag in de Volkskrant.

De afgelopen jaren liep het aantal asielzoekers steeds terug. Vorig jaar werden 9700 eerste asielverzoeken ingediend, bleek eerder dit jaar uit cijfers van het CBS. Dat is zestien procent minder dan een jaar eerder, toen het aantal ook al was gedaald. Het COA sloot daarom meerdere centra en moest een deel van het personeel op het hoofdkantoor ontslaan.

Doordat de instroom nu weer toeneemt moeten gesloten locaties weer open. Ontslagen werknemers worden gebeld met de vraag of ze weer aan de slag kunnen.
Volgens Goet steeg het aantal asielzoekers eerst heel gelijkmatig en had daarom niemand het echt in de gaten:

“Maar in de zomer hebben we een haakse bocht gemaakt. We houden er rekening mee dat de stijging zeker tot het eind van het jaar fors aanhoudt.”

Het gaat vooral om Syriërs, Somaliërs en Eritreeërs die naar Nederland komen.

Asielzoekers gestimuleerd vrijwilligerswerk te doen

Goet zegt in het interview ook dat asielzoekers voortaan gestimuleerd worden om vrijwilligerswerk te doen in de gemeenten waar ze worden opgevangen:

“Ik heb er geen baat bij als mensen de hele dag door de ramen naar buiten zitten te kijken. Je moet ze zo actief mogelijk maken, zodat ze weer krachtig worden en de volgende stap kunnen maken.”

(Novum)