Dit heeft niets met voetbal te maken

Al na vier weken verdwijnt dit bronzen beeld van de straten van Qatar Het toont de kopstoot van voetballer Zinedine Zidane aan Marco Materazzi De islam verbiedt beelden

Misschien is dit wel het raarste standbeeld in de geschiedenis van het voetbal, schrijft Rodaan Al Galidi. Foto Reuters

In 2022 zal het WK voetbal in Qatar plaatsvinden. Van een plek waar de belangrijkste gebeurtenis rond een sport zal gebeuren, verwacht je een soort waardering voor die sport, maar minder dan een maand geleden werd iedereen bij de boulevard van Al Doha verrast door een groot standbeeld.

Misschien was het het raarste standbeeld in de geschiedenis van het voetbal, want het verbeeldt een kopstoot. Niet in een of andere bloederige vechtsport, maar tijdens een voetbalwedstrijd. Namelijk de kopstoot van de Franse voetballer Zinedine Zidane tegen de Italiaan Marco Materazzi tijdens de finale van het WK 2006 in Duitsland. Het standbeeld is gemaakt door de Franse Algerijn Adel Abdulsammet.

Wat vreemd is, is dat de discussie rond het standbeeld niet zozeer ging over de kopstoot, maar over dat de islam standbeelden verbiedt. Bovendien zijn er in de voetbalgeschiedenis honderden, zo niet duizenden eeuwige scènes te vinden die het verdienen vast te worden gelegd.

Voetballers die door de lucht vliegen.

Voetballers die elkaar omhelzen.

Voetballers die huilen van geluk.

Voetballers met gouden bekers.

Waarom is er een standbeeld gemaakt voor een scène die niets te maken heeft met voetbal zelf, maar met geweld? Ook als de kijkers naar dat standbeeld geiten zijn en geen mensen, zouden ze het raar vinden dat het standbeeld niet twee geiten uitbeeldt, maar twee voetballers.

Rodaan Al Galidi (1971) is een Nederlands schrijver en dichter, geboren in Zuid-Irak.

    • Rodaan Al Galidi