Deze foto mag Poetin niet zien

Poetin moet een eigen droomboek krijgen, vinden COC en de Gay Krant Met daarin dromen voor Rusland waarin mensenrechten worden gerespecteerd Maar niet elke inzending mag erin

Deze foto uit augustus 2008 was ingezonden voor het Droomboek voor Poetin, maar COC en deGay Krant willen de foto niet opnemen in dat boek. COC enGay Krant hopen dat koning Willem-Alexander het boek volgende week aan Poetin overhandigt.
Deze foto uit augustus 2008 was ingezonden voor het Droomboek voor Poetin, maar COC en deGay Krant willen de foto niet opnemen in dat boek. COC enGay Krant hopen dat koning Willem-Alexander het boek volgende week aan Poetin overhandigt. Foto Jan van Breda

verslaggever

Wat je ziet zijn negen leer- en rubbermannen die zich bij een gastvrij gezin in de Vierwindenstraat in Amsterdam hebben omgekleed voor de Canal Parade, de rondvaarttocht tijdens het jaarlijks homofestival Gay Pride. De mannen, die meevaren op de boot van leerwinkel Mister B., smeren elkaar in met zonnebrandolie. Jetske, de dochter des huizes, speelt gewoon door.

Deze documentaire foto van Jan van Breda, op 4 augustus 2008 gepubliceerd op de voorpagina van Het Parool, is door het COC en de Gay Krant geweigerd voor het Droomboek voor Rusland. De homobelangenorganisatie en het tijdschrift laten in dit boek bekende en minder bekende Nederlanders dromen over een toekomst waarin alle mensenrechten in Rusland worden gerespecteerd. Ze hopen dat de koning en koningin, die volgende week Rusland bezoeken ter afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar, dit boek aan president Poetin zullen aanbieden. Het Droomboek voor Poetin is geïnspireerd op het Droomboek dat Willem-Alexander kreeg aangeboden toen hij koning werd.

De samenstellers van het boek hadden Van Breda uitgenodigd een bijdrage in te sturen. Zijn foto werd een maand geleden enthousiast ontvangen, maar gisteren kwam het COC daarop terug. „Het is een prachtfoto, die bij ons vertedering opwekt”, zegt woordvoerder Koen van Dijk. „Maar niet in een Russische context. Daar leeft bij tegenstanders van seksuele diversiteit de gedachte dat homoseksualiteit de jeugd corrumpeert. We zijn bang dat juist deze foto eruit wordt gepikt en dat onze boodschap wordt gekaapt.”

Het COC weigerde nóg een inzending, een foto van House of XY van een naakte man in alle kleuren van de regenboog in „kennelijke staat van opwinding”. Deze weigering stoelt niet op vrees voor de reactie van homofobe Russen, maar om de kans intact te houden dat Willem-Alexander en Máxima het boek volgende week zullen aanbieden. De onderhandelingen daarover lopen nog, aldus Edwin Reiniere, uitgever van de Gay Krant. „Durft de koning? Het is glad ijs en heel dun.”

Fotograaf Jan van Breda is boos. „De onbevangenheid van het meisje op de foto laat zien dat kinderen totaal geen vooroordelen hebben en dat homofobie een aangeleerd fenomeen is. Juist dat wilde ik aan Poetin laten zien.”

    • Arjen Ribbens