De zaak A.F.Th. als aftrap van de Kafkadagen

Had Koelewijn toch gewoon Van Stratum genoemd en de bijbehorende hit ‘Ga van mijn rug af’, schreef L.H. Wiener vorige week over de zaak A.F.Th., die vanmiddag wordt uitgevochten onder het dak van de rechtbank in Amsterdam. Waarna Wiener voor de vrijheid van de schrijver weinig hoopvolle herinneringen ophaalde aan zijn eigen proces. In 1967 werd zijn Seizoenarbeid uit de handel genomen omdat de reputatie van een Zandvoortse lunchroomhouder erin besmeurd zou worden. Wiener had nog wel een fictieve naam voor zijn personage gekozen, namelijk: Jansen. (Wat is dat trouwens met Zandvoort? Pieter Waterdrinker werd ook al juridisch opgejaagd door een Zandvoorter – zijn alle ex-NSB’ers daar nu advocaat?).

Intussen lijkt het of er behalve Nederland Leest en de Kookboeken 7Daagse nog een campagne loopt: de Kafkadagen, waarin elke dag een burger mag proberen een boek te laten verbieden.

Zo moest afgelopen week uitgeverij Van Gennep met de billen bloot: de hele eerste druk van Maarten Bax’ Wat een kutvoetbal hè (geen analyse van de eredivisie, maar een boek over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen) versnipperd, aangepast en opnieuw gedrukt. De namen van de minderjarige verdachten (vast geen Jansen) waren er per abuis in blijven staan.

En dan is er de Nederlandse Loodsencoöperatie, die de antropoloog Martijn van Oorschot verbood om zijn aanvankelijk in opdracht vervaardigde jubileumboek in eigen beheer uit te geven. Van Oorschot interviewde onder anderen een loods (laten we hem Jansen noemen) die zei dat de loods over vijftig jaar wel weggeautomatiseerd zou zijn. De loodsenlobby pakte een rode pen en schreef: ‘Loodsen zullen altijd nodig zijn’.

We krijgen het hoe dan ook druk met de Kafkadagen, getuige de agenda die deze week door een zekere Jansen uit Zandvoort werd gestuurd:

* 4 november: het Stadsdeelbestuur van Amsterdam-Zuidoost tegen Het grote Sinterklaas journaal voorleesboek dat klaagt dat de Pieten in deze publicatie zwart zijn afgebeeld.

* 5 november (ochtend): Abdelkader Benali tegen zichzelf naar aanleiding van zijn op het leven van Badr Hari geïnspireerde roman Bad Boy. Dit om te voorkomen dat de kickbokser zelf minder juridische maatregelen neemt.

* 5 november (middag): De Pietitie-lobby tegen Het grote Sinterklaas journaal voorleesboek met de eis dat ‘Piet’ overal wordt vervangen door ‘Zwarte Piet’.

* 6 november: de heren Osewoudt en Dorbeck tegen Een mislukkingskunstenaar, de biografie van WF Hermans. Eisers herkennen zich in de hoofdfiguur, maar menen heel andere levens geleid te hebben.

* 7 november: Tomas Ross (De tweede november) tegen de AIVD. Eiser wil dat ook zijn fictieve gesprekken afgeluisterd worden.

* 8 november: De zon tegen F. Nietzsche. Eiser ontkent ooit de grot van een zekere Zarathoestra beschenen te hebben. (Proces verdaagd omdat de rechters niet kunnen stoppen met het lezen in bewijsstuk A: de mooie nieuwe vertaling Zo sprak Zarathoestra)