Broodtrommels van topkoks

Broodtrommel van sterrenkok Margot Reuten.
Broodtrommel van sterrenkok Margot Reuten. Foto José van Riele, Foodstyling Martine Steenstra

Broodtrommel van sterrenkok Margot Reuten. Foto José van Riele, Foodstyling Martine Steenstra

De broodtrommel van Martin Kruithof

Wentelteefjes van stokbrood
2 pers.

1 vanillestokje
300 ml halfvolle melk
1 ei
3 el suiker
1 tl kaneel
4 sneetjes oud stokbrood
25 g boter
1 flink mespunt kaneel

Verwarm de oven voor op 175°C. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Meng de melk met het merg, het ei en 1 el suiker.

Wentel het stokbrood erdoor en laat het brood al het vocht opnemen.

Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de wentelteefjes in ca. 6 min. goudbruin. Keer ze regelmatig. Meng de rest van de suiker met de kaneel. Doe de wentelteefjes in een ovenschaal en bestrooi ze met de kaneelsuiker en bak ze nog 5 min. in de oven. Laat afkoelen en doe ze in afsluitbare bakjes.

Fruitspiesjes
Rijg verschillende soorten vruchten of stukjes fruit aan een satéprikker. Denk aan appel, peer, aardbeien, mango, meloen, kiwi of perzik.

Gazpacho
2 pers.

30 romaatjes
1/3 komkommer, geschild
2 el tomatenpuree
¼ teen knoflook
sap van 1 limoen
½ theelepel piment d’espelette (optioneel)
zout en peper

Doe alle ingrediënten in de blender of keukenmachine en pureer tot een gladde soep. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Verdeel de soep over afsluitbare bakjes of bekertjes.

Soepstengels
ca. 25 - 30 stuks

200 g bloem
1 tl suiker
1 tl zout
½ zakje instant gist (à 7 g)
2 el olijfolie
75-100 ml lauwwarm water
40 g Parmezaanse kaas, versgeraspt

Doe alle ingrediënten behalve de kaas, in een kom en kneed in 6 tot 8 minuten tot een soepel deeg. Is het te droog, doe er dan nog een paar eetlepels water bij. Is het te plakkerig, voeg dan nog wat bloem toe. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 40 minuten, of tot het in volume is verdubbeld, rusten op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol er dunne deegslierten van, van ca. 5 mm en leg ze op een bakplaat. Bestrooi met de kaas. Bak ze in 10 - 15 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en doe ze in de broodtrommel.

Wortelbroodtaart
6-8 pers.

4 blaadjes gelatine
300 ml slagroom
250 ml (versgeperst of kant-en-klaar) wortelsap
zout en peper
1 rond volkoren brood (ca. 25 cm Ø)
springvorm 20 cm Ø

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Klop de slagroom stijf. Verhit 50 ml wortelsap in een steelpan tot tegen de kook aan. Neem van het vuur. Knijp de gelatine uit en laat al roerend oplossen in het hete wortelsap. Spatel de rest en het hete wortelsap door de slagroom. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Zet koud weg.

Snijd met een goed broodmes de bodem in een plak van 1 cm dik van het brood. Snijd ook de bovenkant in een mooie cirkel van 1 cm dik van het brood. Snijd uit de rest van het brood een cilinder van 20 cm doorsnede. Snijd van de cilinder een plak van 1 cm dik. Snijd de bodem van het brood in een cirkel van 20 cm, het formaat van de springvorm en leg het op de bodem. Verdeel de helft van de wortelroom over het brood. Leg de broodcirkel van 1 cm erop en verdeel de rest van de wortelroom erover. Dek af met de bovenkant van het brood. De rest van het brood heeft u niet meer nodig. Laat minimaal 3 uur opstijven. Snijd de wortelbroodtaart in punten en leg ze in de broodtrommel.

Yoghurt met jam
2 pers.

400 ml yoghurt
2 el jam naar keuze

Verdeel de yoghurt en de jam over afsluitbare potjes of bekertjes.

De broodtrommel van Pierre Wind

Groentefrites met yogonaise
2 pers.

1/3 komkommer
1/3 winterwortel, geschrapt
1 el mayonaise
3 el yoghurt

Snijd de komkommer en wortel in dunne frites van 10 cm lang. Doe ze in een frietzakje of een puntzakje gemaakt van bakpapier met een nietje. Roer de mayonaise door de yoghurt en doe het in een klein afsluitbaar bakje.

Sandwich met spekchips, humus en ijsbergsla of jam
1 pers.

3 plakjes mager gerookt ontbijtspek
6 miniboterhammetjes of sneetjes volkorenbrood
3 el humus
1 mespunt paprikapoeder
2 el jam naar keuze
keukenpapier
uitsteekvormpjes

Bak de plakjes spek 1 minuut op vol vermogen in de magnetron uit. Of bak ze 6 minuten in een koekenpan knapperig. Keer ze halverwege. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Doe ze in een afsluitbaar bakje. Doe de miniboterhammetjes in een zakje in de broodtrommel. Of steek uit de sneetjes brood cirkels of hartjes en doe ze in een zakje in de broodtrommel. Doe de humus en de jam in kleine afsluitbare bakjes. Bestrooi de humus met het paprikapoeder. Eenmaal op school kan de sandwich worden samengesteld.

Granaatappelsap met een rietje
Kies een rijpe granaatappel, die niet meer zo mooi glanst. Kneed en duw de granaatappel langdurig en krachtig. Maak er met een mes een gaatje in en steek er een rietje. Knijp en kneed tijdens het zuigen lekker door.

De broodtrommel van Margot Reuten

Frisse meloensalade
2 pers.

¼ meloen (bijv. cantaloupe)
6 blaadjes verse munt
30 g fetakaas

Verwijder de schil en de zaadlijsten van de meloen en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de munt fijn en meng het door de meloen. Verdeel het over afsluitbare bakjes of bekertjes. Brokkel de feta erover en geef er een gekleurd frietvorkje of prikkertje bij.

Pannenkoekwrap
ca. 6 stuks

200 g meergranen pannenkoekmeel
400 ml halfvolle melk
1 ei
boter om in te bakken
1 appel
4 el appelstroop
6 el rozijnen
poedersuiker
cocktailprikkers

Klop een glad beslag van het pannenkoekmeel, de melk en het ei. Verhit boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak ca. 6 dunne pannenkoeken.

Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in flinterdunne partjes. Bestrijk elke pannenkoek dun met appelstroop en verdeel er wat appel en 1 el rozijnen over. Rol op en snijd een beetje schuin in 3 stukken. Zet vast met een cocktailprikker. Bestrooi met een beetje poedersuiker.
Weinig tijd? Gebruik kant-en-klare pannenkoeken!

Pastasalade
2 pers.

75 g (volkoren) penne of andere korte pasta
5 el tuinerwten (diepvries)
1 dikke plak gekookte ham (à 50 g)
6 zoetzure augurkjes
1 el mayonaise
3 el yoghurt
peper

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Voeg de laatste 2 minuten de tuinerwten toe. Giet af, spoel onder koud stromend water.

Snijd de ham in blokjes en de augurkjes in stukjes. Meng de mayonaise met de yoghurt. Voeg een beetje peper naar smaak toe. Schep de penne, tuinerwten, ham om met de yoghurtmayo en verdeel het over afsluitbare bakjes.

Gevulde tomaatjes
4 stuks

4 Tasty Tom tomaatjes
1 el mayonaise
3 el yoghurt
1 tl ketchup
100 g Hollandse garnaaltjes

Snijd met een scherp mesje de bovenkant van de tomaatjes. Schep er met een theelepel de zaadlijsten uit. Meng de mayonaise met de yoghurt en de ketchup. Schep om met de garnaaltjes. Voeg een beetje peper naar smaak toe.
Vul de tomaatjes met de garnaaltjes en leg ‘het dekseltje’ er weer op.

    • een onzer redacteuren