Bijna 2000 meer kinderen alsnog gevaccineerd tegen mazelen

Dit jaar hebben 1.900 kinderen meer dan vorig jaar alsnog hun mazelenvaccinatie gekregen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Dit jaar hebben 1.900 kinderen meer dan vorig jaar alsnog een mazelenvaccinatie gekregen. Het gaat om kinderen tussen 3 en 16 jaar die niet, zoals gebruikelijk, als baby gevaccineerd zijn. Dit meldt NRC Handelsblad vandaag.

Volgens Marina Conyn, die bij het RIVM verantwoordelijk is voor het Rijksvaccinatieprogramma, komt deze stijging doordat mensen zich tijdens de mazelenuitbraak extra “bewust zijn van de risico’s”. Sinds de uitbraak begin mei hebben bijna 4.600 kinderen van 3 tot 16 jaar hun eerste vaccinatie gekregen, vorig jaar waren dat in dezelfde periode 2.700 kinderen.

Het is niet bekend hoeveel van deze kinderen alsnog zijn ingeënt vanwege een heroverweging van hun streng gereformeerde ouders. Maar veel van de ouders van deze kinderen zullen de eerste vaccinatiemogelijkheid in de meeste gevallen bewust hebben geweigerd, zegt Conyn. Ouders krijgen namelijk meerdere oproepen voor de vaccinatie. Conyn zegt in de krant:

“Als de epidemie voorbij is, gaan we alles evalueren. Dan kijken we wat het resultaat is geweest van onze maatregelen. En dus ook welke mensen zich nu alsnog hebben laten inenten.”

Ook vorig jaar werden veel kinderen alsnog ingeënt

In 2012 was er geen uitbraak maar werden toch 2.700 kinderen van 3 tot 16 jaar ingeënt. Volgens Marina Conyn komt dat omdat er altijd wel kinderen zijn die pas later worden gevaccineerd.

“Dat zijn vooral ouders die vaccinaties bewust uitstelden – wat vooral in antroposofische kring gebeurt – en ouders die geen principiële bezwaren hebben, maar het eerder simpelweg vergeten, ondanks de herinneringen.”

Dinsdag werd al bekend dat sinds begin mei 6.200 baby’s een vervroegde inenting hebben gekregen tegen mazelen.

    • Christiaan Pelgrim