Beslag gelegd op miljoenen bij inval op woonwagenkamp Den Bosch

Bij de inval in een woonwagenkamp aan de Deutersestraat in Den Bosch zijn twaalf illegale vuurwapens aangetroffen. Naast steekwapens en illegaal vuurwerk is direct beslag gelegd op miljoenen aan vermogen, meldt de politie.

Gisteren werd al bekend dat zestien verdachten zijn opgepakt. De rechter-commissaris heeft inmiddels voor acht van hen vastgesteld dat hun aanhouding en inverzekeringstelling in orde was. Begin volgende week wordt gekeken of het Openbaar Ministerie wil dat ze langer blijven vastzitten. Voor de andere acht moet nog een beslissing worden genomen.

‘Ernstige signalen illegaal vuurwapenbezit’

De inval vond plaats vanwege ‘ernstige signalen van illegaal vuurwapenbezit’. De aangetroffen vuurwapens lagen volgens de politie binnen handbereik of verstopt in verborgen ruimten. Ook rond de woningen op het kamp zijn wapens gevonden.

Behalve op de aangetroffen wapens en het aangetroffen geld is ook op voor miljoenen aan andere spullen beslag gelegd, waaronder veel dure sieraden, horloges en diamanten. Ook is exclusief porselein uit de zestiende of zeventiende eeuw gevonden, waarvoor speciaal vervoer is geregeld. De waarde van het porselein wordt voorlopig geschat op circa vijf miljoen euro. Ook voertuigen, grote caravans, elektronica, dure Koi karpers en pony’s zijn afgevoerd.

Ook andere locaties doorzocht

Tijdens het zoeken zijn ook vier locaties buiten het woonwagenkamp doorzocht. Het ging hierbij om een loods aan de Siloweg en een atelier aan het Nachtegaallaantje in Den Bosch. Daarnaast is beslag gelegd op de inventaris van een zonnestudio in Oss en is een fiscale controle uitgevoerd in Vught.

De Belastingdienst heeft direct een openstaande belastingschuld van tachtigduizend euro afgewikkeld en heeft ook aanslagen uitgedeeld. Twee illegale bouwsels zijn direct gesloopt en verwijderd en er is gestart met snoeien.

Het woonwagenkamp wordt in de loop van de avond weer vrijgegeven. Aan de actie werkten ongeveer driehonderd medewerkers van onder meer de politie, het OM, de Belastingdienst en de gemeente mee. (NRC/Novum)