Benno L. blijft nog twee maanden vast

Benno L. in de rechtbank van Den Bosch in 2009.
Benno L. in de rechtbank van Den Bosch in 2009. Foto ANP / Comic House / Aloys Oosterwijk

Benno L., de zwemleraar die wegens ontucht was veroordeeld, blijft nog twee maanden vastzitten. L. heeft zich niet gehouden aan de afspraken die hoorden bij zijn voorwaardelijke vrijlating.

Het Openbaar Ministerie had geëist dat L. voor een half jaar terug de cel in zou gaan. De rechtbank legde hem een straf van drie maanden op, ingaand vanaf het moment dat hij werd opgepakt.

Benno L., die 64 kinderen misbruikte, werd op 3 oktober opgepakt en weer vastgezet. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Bosch had hij toen een aantal bijzondere voorwaarden bij zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling overtreden.

Twitter avatar JeroenStans Jeroen Stans Rechtbank vindt verbod voor Benno L om zwembaden te bezoeken te streng. Benno L moet zwembad kunnen bezoeken als reclassering ok geeft. @BNR
Twitter avatar MarcBrinkBD Marc Brink Volgens de rechtbank heeft Benno L. meerdere voorwaarden geschonden. Dat geldt onder meer voor een behandeling in een zorginstelling.

Volgens justitie heeft L. diverse sollicitaties en zijn verblijfplaats niet goed doorgegeven. De voormalig zwemleraar werkte niet mee aan een intake voor een behandeling en overtrad de regels rondom zijn elektronische enkelband, waardoor hij een paar uur buiten bereik was. Daarvoor kan hij volgens de rechtbank in Den Bosch echter niet verantwoordelijk worden gehouden.

Benno L. solliciteerde als buschauffeur

L. ging tijdens zijn voorwaardelijke vrijstelling op zoek naar een baan. Hij mocht proefdraaien bij een Duits vervoersbedrijf. Toen de reclassering contact met het bedrijf opnam, bleek dat L. ook schoolbussen zou moeten besturen en verstandelijk beperkte minderjarigen zou moeten vervoeren. De reclassering heeft de sollicitatieprocedure toen stilgelegd.

Benno L. kreeg in hoger beroep in 2011 zes jaar celstraf opgelegd voor het seksueel misbruiken van veelal gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf werd hij in juni voorwaardelijk in vrijheid gesteld.

    • Alex van der Hulst