Amsterdam Oost, eind jaren zeventig

Het Stadsarchief Amsterdam beheert meer dan 30.000 tekeningen en prenten van Amsterdam. Van eeuwenoud tot heel recent. In NRC telkens een werk uit deze schatkamer.

Eerste Van Swindenstraat, werk uit 1977. Schildering op papier van Annette Ong (1951).
Eerste Van Swindenstraat, werk uit 1977. Schildering op papier van Annette Ong (1951).

Beeldend kunstenaar Annette Ong maakte in de zomer van 1977 acht „portretjes van Amsterdam”, zoals ze het zelf noemt. Daaronder ook deze acrylschildering op papier van de Eerste Van Swindenstraat in Oost, ter hoogte van huisnummer 144 en gezien in oostelijke richting op het kruispunt Eerste Van Swindenstraat/Pontanusstraat. In het midden het spoorviaduct, dat dateert uit 1937.

Ong: „De acht portretjes vormen een wandeling van de Grensstraat – waar ik en mijn man destijds woonden – naar de Javastraat, waar wij beiden ons atelier hadden. De route ertussenin had ik gedocumenteerd; mijn geliefde plekjes in de stad via de dagelijkse wandeling.”