‘Aanklacht voor Greenpeace-activisten juist verzwaard’

Faiza Oulahsen vraagt om vrijlating van de 'Arctic 30'.
Faiza Oulahsen vraagt om vrijlating van de 'Arctic 30'. Foto Reuters / Dmitri Sharomov

De dertig activisten van Greenpeace die in Rusland vastzitten worden beschuldigd van vandalisme én piraterij. Eerder leek het nog dat de aanklacht voor piraterij kwam te vervallen. Greenpeace meldt nu dat de aanklacht juist is verzwaard, waardoor ze nu een gevangenisstraf van 22 jaar boven het hoofd hangt.

Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International zegt op de site van Greenpeace:

“De Russische autoriteiten willen 30 mannen en vrouwen voor misschien wel 20 jaar veroordelen omdat 2 actievoerders probeerden via een touw een gigantisch boorplatform te beklimmen. Dit heeft alles weg van een misselijkmakende grap. De straffen die hen nu boven het hoofd hangen, zeggen zoveel meer over diegenen die hen aanklagen dan over de gevangenen. Onze actievoerders zijn noch piraten, noch hooligans.”

Volgens Naidoo kunnen de dertig opvarenden naast vijftien jaar voor piraterij nog eens zeven jaar extra cel krijgen voor hooliganisme.

Gevangen activisten worden verplaatst naar Sint-Petersburg

Vandaag werd ook bekend dat de activisten van Greenpeace worden verplaatst van het Russische Moermansk naar een gevangenis in Sint-Petersburg. Waarom en wanneer dit gebeurt, is onduidelijk. Consulair medewerkers hebben de activisten volgens een woordvoerder van de milieuorganisatie ingelicht over de verplaatsing.

Greenpeace-directeur Kumi Naidoo laat via een verklaring weten dat Sint-Petersburg in tegenstelling tot Moermansk in de winter daglicht kent.

“En voor familie en consulair medewerkers wordt het makkelijker bij ze langs te gaan. Maar er is geen garantie dat de omstandigheden in de nieuwe gevangenis beter zullen zijn dan in Moermansk. Sterker nog, ze zouden slechter kunnen zijn.”

Vanochtend vroeg een van de gevangen Nederlandse Greenpeace-activisten koning Willem-Alexander in een brief om hulp. Faiza Oulahsen roept de koning op haar situatie te bespreken met de Russische autoriteiten tijdens zijn bezoek aan het land.