A4 morgen dicht voor ontmanteling bom Leiden

Luchtfoto van de A4 ter hoogte van Leiderdorp. Foto ANP / Bram van de Biezen

Vanwege de ontmanteling van de bom uit de Tweede Wereldoorlog die gisteren werd gevonden in Leiden, moet morgen de A4 ongeveer een uur dicht. Ook het luchtruim boven Leiden wordt afgesloten, zoals de protocollen voorschrijven. Dat meldt de gemeente Leiden.

De A4 en het luchtruim zijn in principe tussen 07.45 en 09.00 uur dicht, tenzij de ontmanteling eerder gereed is.

De bom, een vijfhonderdponder, werd donderdag tijdens baggerwerkzaamheden bij de Amphoraweg in Leiden ontdekt. Na de vondst, in de buurt van station De Vink, werd het treinverkeer tussen Leiden Centraal en Den Haag Mariahoeve aan het einde van de middag stilgelegd. Rond 20.45 uur mocht de NS de dienstregeling weer opstarten, nadat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) had vastgesteld dat de situatie veilig was.

De bom lag gedurende de nacht op een baggerschuit en is per boot naar natuurgebied De Vlietlanden, tussen Leiden en Leidschendam, gebracht om onschadelijk te worden gemaakt. “De bom was nog niet ontmanteld en op een boot is het makkelijker een bom stabiel te houden. En omdat we de bom naar De Vlietlanden konden brengen, is voorkomen dat de ontmanteling in dichtbevolkt gebied moest plaatsvinden. In dat geval hadden we een groot gebied moeten ontruimen”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Als de bom eenmaal is ontmanteld, wordt het explosief naar een andere locatie gebracht. Daar wordt de bom tot ontploffing gebracht. (Novum)