343 Franse ‘salauds’ ondertekenen manifest: blijf van mijn hoer af

Het Franse manifest van 343 ‘smeerlappen’ is nog niet eens officieel uit, of de ophef is al begonnen. In de novembereditie van debattijdschrift Causeur, die op 7 november uitkomt, pleiten 343 mannen die zichzelf ‘salauds’ (smeerlappen) noemen voor het recht op een hoer.

343 'klootzakken' ondertekenden een manifest en staan nu online om op te schelden.
343 'klootzakken' ondertekenden een manifest en staan nu online om op te schelden. Screenshot van 343connards.fr

Het Franse manifest van 343 ‘smeerlappen’ is nog niet eens officieel uit, of de ophef is al begonnen. In de novembereditie van debattijdschrift Causeur, die op 7 november uitkomt, pleiten 343 mannen die zichzelf ‘salauds’ (smeerlappen) noemen voor het recht op een hoer.

Deze week werd bekend dat in de komende editie van het tijdschrift Causeur wordt geprotesteerd “tegen het seksueel correct denken” en een Frans wetsvoorstel om klanten van prostituees te bestraffen. Het tijdschrift besloot een “humoristische” petitie te lanceren om deze “serieuze” zaak aan te kaarten.

343 mannen ondertekenden de petitie “Touche pas à ma pute” (Blijf van mijn hoer af). Wat deze mannen betreft, die zichzelf in de petitie de ’343 salauds’ (smeerlappen) noemen, moet niet worden bestraft wat niet eens verboden is, want prostitutie is formeel ook in Frankrijk niet wettelijk verboden. Volgens hen is het voorstel het werk van mensen die, onder het voorwendsel van de bescherming van vrouwen, een “oorlog tegen de mannen” voeren.

Toch zeggen de 343 niet de prostitutie te verdedigen, maar de vrijheid. En als het parlement zich gaat inmengen met de seksualiteitsnormen, wordt die vrijheid bedreigd, aldus de ondertekenaars.

Nog voor het manifest uit was, leidde het al tot behoorlijke ophef in Frankrijk, waarop Causeur eergisteren besloot het pleidooi al openbaar te maken. “Sommigen van ons zijn naar de hoeren geweest, gaan erheen, of zullen erheen gaan - en schamen zich er niet eens voor”, staat daarin onder andere te lezen. En: “Anderen hebben en zullen nooit, zonder ooit persoonlijk klanten te zijn geweest (om redenen die enkel henzelf aangaan), hun naasten veroordelen die een beroep doen op de betaalde liefde.”

Het hele manifest (in het Frans):

Het manifest van de ’343 salauds’. Foto van www.causeur.fr

Dat deze mannen zich inderdaad niet schamen, blijkt uit het feit dat ze onder hun volledige naam het manifest hebben getekend. Onder hen ook enkele in Frankrijk bekende mannen, zoals schrijver Frédéric Beigbeder, zanger Antoine, Richard Malka, advocaat van Dominique Strauss-Kahn, columnist Eric Zemmour en Basil de Koch, satirisch schrijver.

“Vandaag de prostitutie, morgen de pornografie: wat gaan we overmorgen nog meer verbieden? [...] Blijf van mijn hoer af!” eindigen de mannen hun pleidooi. Die laatste zin verwijst, tot verontwaardiging van een aantal Fransen, naar de antiracismeslogan ‘Touche pas à mon pote’ (blijf van mijn maat af) uit de jaren tachtig, schrijft onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas vandaag in de krant.

De 343 klootzakken

Maar de ophef reikt verder dan het misbruiken van deze slogan. Niet iedereen in Frankrijk vindt ook dat de mannen zich niet voor hun petitie hoeven te schamen. Vermaas vandaag in NRC:

Vooral de verwijzing naar het getal 343 is omstreden. In 1971 publiceerden 343 Franse vrouwen, onder wie Simone de Beauvoir en Catherine Deneuve, een manifest waarin zij erkenden dat zij ooit een toen nog illegale abortus ondergingen. Zij riskeerden vervolging. Het satirische weekblad Charlie Hebdo doopte de vrouwen de ‘343 salopes’ (sletten).

Dat er nu een parallel wordt gelegd met deze 343 ‘smeerlappen’, vinden velen in Frankrijk volledig misplaatst. Zelfs de woordvoerder van de vakbond voor prostituees, zelf ook kritisch over het wetsvoorstel, is er niet over te spreken. Vermaas:

“De 343 sletten bepleitten destijds vrije beschikking over hun lichaam. De 343 smeerlappen willen het recht om over lichamen van anderen te kunnen beschikken”, zei de minister van Vrouwenzaken Najat Vallaud-Belkacem woensdag. “Ik geloof niet dat dat enig commentaar behoeft.”

Schelden op Twitter

Op Twitter staan ze ondertussen bekend als de 343 ‘connards’ (klootzakken) onder de succesvolle hashtag #343connards. Een website is vandaag opgezet met naam en foto’s van de ondertekenaars.

Wie op de foto’s klikt, kan “een lief woordje” via Twitter aan de ondertekenaar richten. Maar de automatische tweet die dan uitgaat, is verre van lief:

Twitter avatar AntoinePetitman Antoine Petitm @basiledekoch Salut Basile de Koch, aucune femme n’est ta pute, connard ! #343connards #343salauds http://t.co/10NvscWl6n

‘Dag Antoine, geen enkele vrouw is jouw hoer, klootzak!’

En ook dit soort berichten gaat, naast het minder opbouwende gescheld, op Twitter rond:

Twitter avatar pegb_ Peggy ✏️ Cc les #343connards “Real men don’t buy girls” via @vinceakadiego http://t.co/nbmd9OqyU8

Het ziet er voorlopig, ook gezien het voorlopig relatieve gebrek aan ondersteuning voor de ondertekenaars, nog naar uit dat het Franse parlement eind november instemt met het plan.