Winstval Shell door raffinage en Nigeria

Het laatste jaar van Peter Voser aan de top van energiegigant Shell wordt niet zijn meest vrolijke. Het derde kwartaal bracht opnieuw een aanzienlijke daling van de winst: maar liefst 32 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In geld uitgedrukt: 4,4 miljard dollar (3,2 miljard euro) winst in het afgelopen kwartaal tegenover 6,5 miljard dollar in het derde kwartaal van 2012. De resultaten waren zelfs slechter dan analisten hadden voorzien.

De tegenvallende resultaten liggen dit keer niet aan de winning van gas en olie uit schaliegesteente in de Verenigde Staten. Daarop heeft Shell het vorige kwartaal al 2 miljard dollar afgeboekt. Tegenover de Financial Times gaf Voser begin deze maand zelfs toe spijt te hebben van het Amerikaanse schalieavontuur.

De winstval is behalve aan de oplopende exploratiekosten waar alle grote olie- en gasbedrijven mee te maken hebben, vooral te wijten aan tegenvallende resultaten in Nigeria, en slechte marges in de raffinage. Diefstal en sabotage in Nigeria hebben Shell het afgelopen kwartaal minstens 300 miljoen dollar gekost. De oplossing voor het Nigeriaanse ‘lek’ zoekt Shell voorlopig in het van de hand doen van een aantal concessies, zoals eerder bekend werd gemaakt.

Een ander probleem vormen de winstmarges bij raffinage. Wereldwijd wordt de concurrentie steeds groter, terwijl de vraag naar raffinageproducten in Europa afneemt. Er is sprake van flinke overcapaciteit. In Pernis zijn de gevolgen daarvan pijnlijk voelbaar. Afgelopen kwartaal verdiende Shell daar nog maar 80 dollarcent per vat, terwijl dat een jaar eerder nog 6 dollar was.

Volgens vertrekkend topman Peter Voser zullen de resultaten het komend jaar verbeteren, omdat Shell een reeks nieuwe olie- en gasvelden heeft opgestart. „Deze zullen de kasstromen van Shell in 2014 en daarna ondersteunen.” Wel benadrukt hij dat het bedrijf „moeilijke investeringskeuzes” te wachten staan. Met andere woorden: Vosers opvolger Ben van Beurden krijgt geen grace period.

Voor de belegger die winst wil maken op de koers van Shell is dit geen goede tijd. Het aandeel kelderde vanochtend in eerste instantie met 4 procent. Voor de traditionele dividendbelegger blijft Shell volgens analisten echter een solide keuze. „Het dividend is het belangrijkste instrument van Shell om middelen terug te laten vloeien naar de aandeelhouders”, zei Voser vanochtend nog eens. Ondanks de tegenvallende resultaten werd het dividend daarom ligt verhoogd. Het rendement bedraagt 5 procent per aandeel en dat is ruim meer dan de bank geeft aan rente.

    • Renée Postma