Winst Air France-KLM daalt flink door Alitalia

Foto AFP / Jacques Demarthon

Air France-KLM heeft zijn winst in het derde kwartaal zien halveren naar 144 miljoen euro. De daling is het gevolg van een stevige afwaardering die de luchtvaartmaatschappij moest doen op haar belang in het noodlijdende Alitalia. Die afschrijving bedroeg een kleine 140 miljoen euro, zo maakte het Frans-Nederlandse concern vandaag bekend.

Daarnaast gaf Air France-KLM tussen juli en september 216 miljoen uit aan de grootschalige reorganisatie die het bedrijf momenteel doorvoert. In de Franse poot van het bedrijf verdwijnen de komende jaren 2800 banen, zo liet Air France eerder al weten. Eerder schrapte Air France-KLM al grofweg vijfduizend banen.

Zonder die kostenposten zag het resultaat er echter een stuk florissanter uit. De operationele winst van het luchtvaartbedrijf steeg vorig kwartaal namelijk met ruim een derde naar 634 miljoen euro. Die stijging is vooral het gevolg van kostenbesparingen. Zo ging Air France-KLM 1,7 procent minder uitgeven aan zijn personeel en bespaarde het ruim vijf procent door de lage brandstofprijs. (Novum)