Michael Rasmussen was ‘dopingmentor’ van Ryder Hesjedal

Wielrenner Ryder Hesjedal
Wielrenner Ryder Hesjedal Foto EPA

De invloed van de Deense oud-wielrenner Michael Rasmussen op de dopingcultuur in zijn sport is nog groter dan gedacht. Zo heeft hij tien jaar geleden, in zijn tijd bij de opleidingsploeg van de Rabobank, onder anderen de latere Giro-winnaar Ryder Hesjedal aangezet tot dopinggebruik. Dat blijkt uit een voorpublicatie in de Deense krant Politiken van Rasmussens biografie, die maandag zal verschijnen.

Naar aanleiding van de voorpublicatie heeft Hesjedal inmiddels het dopinggebruik toegegeven. De 32-jarige Canadees, die vorig jaar de Giro d’Italia won, stelde gisteren in een verklaring „meer dan een decennium geleden het verkeerde pad te hebben gekozen”. Behalve Hesjedal, destijds mountainbiker, heeft Rasmussen ook twee andere Canadese renners geleerd om doping te gebruiken.

Van Rasmussen was al bekend dat hij tussen 1998 en 2010 talloze dopingmiddelen heeft gebruikt, waaronder epo en groeihormonen. Ook onderging hij bloedtransfusies. Hij was op weg om de Tour van 2007 te winnen, totdat hij uit de koers werd gehaald wegens leugens over zijn verblijfplaats in aanloop naar de ronde.

Hesjedal was naar eigen zeggen slechts tijdelijk op het foute pad. „En hoewel die fouten meer dan tien jaar geleden gebeurden en ze van korte duur waren, kan ik niet verbloemen dat ik ze heb gemaakt.” Hesjedal zwoor naar eigen zeggen al jaren voordat hij in 2006 bij Garmin terechtkwam dopinggebruik af.

Uit de voorpublicatie blijkt ook dat Rasmussen in de Tour van 2005 weliswaar op bloeddoping werd betrapt, maar desondanks niet uit koers werd genomen door de internationale wielrenunie.