Veel boeken Instituut Tropen gered

De overgebleven collectie van de bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is grotendeels gered. Tweederde van de collectie, zo’n 700.000 boeken en documenten, verhuist naar de Bibliotheca Alexandrina in Egypte. De directeur van de bibliotheek in Alexandrië, Ismail Serageldin, is vandaag in Amsterdam, waar hij naar verwachting een akkoord zou ondertekenen. Alleen de Nederlandstalige documenten (ca. 2,5 procent) blijven in Nederland achter.

De 230 jaar oude KIT-bibliotheek wordt opgeheven omdat het KIT minder rijkssubsidie krijgt. De collectie bestaat uit ongeveer 1 miljoen boeken en documenten.

Voor de rest van de collectie waren al andere oplossingen gevonden. De collectie over de koloniën die is aangeschaft vóór 1950 wordt eigendom van het Rijk en zal worden beheerd door de Rijksuniversiteit Leiden. Andere delen van de collectie zijn ondergebracht bij het Kennis- en documentatiecentrum Medische geschiedenis in Urk, het Rijksmuseum in Amsterdam, het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in Leiden, het Vredespaleis, het Maritiem Museum in Rotterdam, het Burma Centrum Nederland, Atria Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, het Goethe Instituut en het NIOD.