12 maanden cel voor bange verloofde

Slecht nieuws kun je maar beter zo snel mogelijk brengen, zeker als het om eigen nalatigheid gaat. Wereldwijd wordt dagelijks gezondigd tegen deze breed bekende levensles, met vaak geringe gevolgen. Maar niet altijd, zoals onlangs bleek in Liverpool. Daar kreeg de Brit Neil McArdle twaalf maanden celstraf voor een leugen die hij had bedacht om eigen nalatigheid te verdoezelen en de confrontatie met zijn aanstaande uit de weg te gaan. In de ochtend van zijn huwelijksdag glipte hij het huis uit, om vanuit een telefooncel een plaatselijke autoriteit te vertellen: „Dit is geen neptelefoontje. Er is een bom in St George’s Hall en die zal over 45 minuten afgaan.”

In St George’s Hall was zijn huwelijksvoltrekking gepland. Tenminste, dat dacht zijn verloofde. Maar McArdle was vergeten de daarvoor benodigde formulieren in te vullen. Hij durfde het haar niet te vertellen. McArdle, tegen de rechter: „Het was het enige waar ze nog over praatte.”

Britse media brengen de ogenschijnlijk zware straf in verband met de terroristische aanslag in Boston, elf dagen voor de geplande bruiloft. De rechter peperde McArdle in dat een bommelding „heel serieus” is en „angst in het hart” van het personeel van St George’s Hall heeft gejaagd.

McArdle heeft zijn verloofde overigens niet verloren. Het stel is nog samen.

    • Pieter van Os