Tweede Kamer kritisch over late rol DNB in Rabobank-affaire

De Tweede Kamer wil op korte termijn opheldering over de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) in het Libor-schandaal van de Rabobank. De manipulatie van de internationale rentetarieven begon in 2005, maar de toezichthouder begon pas in 2012 een onderzoek. Dat terwijl de Amerikaanse toezichthouder CFTC al in 2010 een onderzoek naar de Rabobank startte.

Afgelopen dinsdag publiceerde DNB een brief van 23 pagina’s aan de Rabobank waarin het management gefileerd wordt voor zijn rol in het renteschandaal. „DNB komt nu met een hard oordeel over de Rabobank maar wat is eigenlijk hun eigen rol geweest? Ik vind het onvoldoende als zij zeggen dat ze afhankelijk waren van de Britse toezichthouders”, zegt SP’er Arnold Merkies in een toelichting.

Hij kreeg gisteren de hele Tweede Kamer mee in zijn verzoek om een snel debat met minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA). „Als het allemaal zo overduidelijk is gebeurd zonder dat er acht op is geslagen, waarom hebben de toezichthouders dan niet ingegrepen?” vroeg CDA’er Eddy van Hijum gisteren in de Kamer.

Van Hijum wil ook uitleg van minister Opstelten (Justitie, VVD) over zijn instemming met de schikking van 70 miljoen die met het Nederlandse Openbaar Ministerie is getroffen. Door de schikking ontloopt de Rabobank strafrechtelijke vervolging.

Merkies sluit niet uit dat DNB en het OM erg afhankelijk waren van de medewerking van de bank. „Door een schikking krijg je de volledige medewerking van de Rabobank. Dat begrijp ik, maar eigenlijk zou je niet zo afhankelijk moeten zijn.”

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) „bestudeert” op dit moment de zaak om te kijken of zij namens beleggers een schadeclaim zal indienen bij de Rabobank, zegt directeur Jan Maarten Slagter in een reactie. In Nederland lopen er op dit moment geen civiele zaken tegen Rabobank wegens het manipulatieschandaal. In de Verenigde Staten wel, 35 in totaal.

Slagter benadrukt dat zo’n procedure moeilijk is. Daarvoor moet duidelijk worden hoeveel schade beleggers precies hebben geleden. Het kan ook zijn dat beleggers juist geprofiteerd hebben van de rentemanipulaties. „Maar als ik voorzitter van de Rabobank was, zou ik niet rustig slapen.”