Tachtig procent had een kleurtje daar, zeker toeval?

None
Illustratie Arcadio Esquivel

Etnisch profileren

Mijn zoon heeft – zoals veel Nederlanders - een kleurtje, omdat zijn vader uit West-Afrika komt. Op de lagere school in Kameroen had hij uitstekende resultaten en ook op de Nederlandse Montessorischool deed hij het goed. Het ging fout op het lyceum. Hij bleef zitten en werd gepest, maar dit werd niet gesignaleerd. Pas na een jaar reageerde mijn zoon en sloeg de jongen tegen de grond: geschorst.

Qua uiterlijk heeft mijn zoon zich aangepast aan de Nederlandse jeugd: kortgeschoren, waardoor hij er als een ‘Marokkaantje’ (natuurlijk allemaal gewoon Nederlander) uitziet. Op zijn veertiende werd hij in een discotheek aangevallen door een blank jongetje, maar híj werd eruit gegooid. Ik zal de details van alle verdere aanhoudingen besparen, soms terecht, meestal onterecht. Inmiddels is die vertederende krullenbol van vroeger afgezakt naar schoolniveau ‘nul’; er werd mij door jeugdzorg een moedercursus aangeraden: 80 procent van de kinderen van de andere moeders had ook een kleurtje. Toeval?

Mijn oudste zoon – blank en door mij alleen opgevoed – is keurig afgestudeerd. Soms zeg ik tegen mijn jongste: Waarom neem je geen dreadlocks, dan zie je er niet meer uit als een ‘Marokkaan’? Dat is heel erg om te denken, vind ik. En heel soms, als de politie me weer belt, denk ik in mijn wanhoop: had ik dit gekleurde exemplaar van de mensheid, met wie ik zo blij was tijdens de zwangerschap, niet beter kunnen aborteren? Dat is het ergste dat je als moeder kunt denken.

Sinds een paar maanden had mijn zoon – met plezier – een baantje, waar hij een scooter voor nodig had. Hij werd aangehouden toen hij reed met alcohol op. Zijn rijbewijs is nu ingenomen en zijn baan is hij kwijt. Hou me ten goede, rijden met alcohol vind ik absoluut onacceptabel: de vader van mijn oudste zoon is tijdens mijn zwangerschap van hem gedood door een dronken bestuurder. Maar waarom is juist hij opnieuw aangehouden? Zijn er psychologen die onderzoek doen naar wat onrechtvaardigheden doen met een kinder- of puberziel?

Dr. J.C.M. van Santen

    • Dr. J.C.M. van Santen