Spits Miedema (17) blikvanger van nieuwe lichting

Het Nederlands vrouwenteam verloor thuis met 2-1 van Noorwegen. Maar de verjongde ploeg speelde goed. „Dit team heeft veel toekomst.”

Loes Geurts (r) stompt tegen Noorwegen de bal weg voor haar teamgenootKirsten van de Ven.
Loes Geurts (r) stompt tegen Noorwegen de bal weg voor haar teamgenootKirsten van de Ven. Foto ANP

Als een kind zo blij huppelde de Noorse voetbalster Solveig Gulbrandsen, olympisch kampioen van 2000, over het kunstgras in Volendam. Met 2-1 gewonnen van Nederland, vrouwenvoetbalgrootmacht Noorwegen was in extase. „Natuurlijk zijn we enorm blij”, jubelde Even Pellerud, coach van de ploeg die afgelopen zomer tweede werd bij het Europees Kampioenschap in Zweden. „Nederland was indrukwekkend vandaag. Ze liggen niet langer achter op ons.”

Zijn ploeg had meer verdiend dan een 2-1 nederlaag, vond de Nederlandse bondscoach Roger Reijners, niet ten onrechte. Er was reclame gemaakt voor het vrouwenvoetbal, met een schitterend doelpunt van de opzienbarende debutante Vivianne Miedema (17) als hoogtepunt. Maar wie zag het? Krap 3.300 toeschouwers waren er gisteravond aan de Dijk. De nationale tv-zender NOS, van de zomer nog royaal met zendtijd bij het EK, hield het bij een samenvatting van 2.40 minuten.

Succes als aanjager voor meer belangstelling? Na de thuisnederlaag tegen Noorwegen lijkt Nederland veroordeeld tot een tweede plaats in de kwalificatiepoule voor het wereldkampioenschap van 2015 in Canada. Een riskante play-off met drie andere nummers twee om de laatste Europese WK-ticket lijkt het maximaal haalbare. „Het WK is onze volgende ambitie”, aldus Reijners. „Wedstrijden als tegen Noorwegen heb je nodig om door te groeien. Vandaar dat het zo belangrijk is om een EK of WK te spelen.”

Na het teleurstellend verlopen EK heeft Reijners zijn ploeg verjongd. „We kijken of andere meiden zich aandienen, wat ze laten zien bij hun club of bij de activiteiten die wij hebben.” Tegen Noorwegen begonnen routiniers Dyanne Bito, Anouk Hoogendijk en Kirsten van de Ven op de bank. Wel een basisplaats kregen de backs Kika van Es (22) en Siri Worm (21). In de spits had Miedema, vorig jaar nog speelster van Oranje onder-17, zelfs topscorer Manon Melis naar rechts verdrongen.

Pure klasse, het toptalent van SC Heerenveen. Afgelopen weekeinde scoorde ze uit tegen Portugal (0-7) als invalster binnen een kwartier een hattrick. En in de BeNeLeague staat ze na zeven wedstrijden al op achttien treffers. „Ik ben wel in vorm”, sprak ze na afloop. Gespannen vooraf? „Ik was blij dat ik mocht beginnen.”

Al in de tweede minuut staat Miedema precies op de juiste plaats om in te koppen. Net naast. Zoals ze nog een paar gevaarlijke kopballen heeft. Lopen gaat ook makkelijk, zie haar tot in het eigen strafschopgebied meeverdedigen bij corners. En oogt de fysiek sterke aanvalster niet snel? „Dat zal mijn motoriek zijn.” Met haar lange benen is ze meestal net even eerder bij de bal dan de tegenstander. Haar beste kwaliteit? Met een functionele techniek brengt ze de bal en haar lichaam razendsnel naar het vijandelijke doel. Zoals in de 24ste minuut, als Miedema zich langs twee Noorsen werkt en de bal van zestien meter schitterend in de rechterbovenhoek legt. „Ik zag de keeper te ver voor haar doel staan en zocht de verre hoek. Toen vloog-ie erin.”

Oranje stond op dat moment al met 1-0 achter, na een foute pass van aanvoerder Daphne Koster door het hart van de verdediging. Het Noorse talent Caroline Hansen pikte de bal op en schoot fraai diagonaal raak. Koster – al vijftien jaar international en boegbeeld van de ploeg die in 2011 de halve finale van het EK haalde – speelde toch al ongelukkig. In de 37ste minuut struikelde ze zomaar over de bal. Uit de Noorse counter die volgde, maakte Ingvild Stenslund van afstand de 1-2.

Ook andere routiniers aan Nederlandse kant vielen tegen. De jeugd nam dan maar het voortouw. Vooral na rust toonde Lieke Martens (20) haar kwaliteiten. Bijna imiteerde ze een legendarische goal van Johan Cruijff met Barcelona tegen Atlético Madrid, door een hoge voorzet bij de tweede paal in één keer uit de lucht in te schieten met buitenkant rechts. De Noorse keeper keerde de bal, zoals ze in de slotfase ook op de goede plaats stond bij een inzet van Miedema.

„De jonge Nederlandse speelsters zijn technisch heel sterk”, loofde de ervaren Noorse coach Pellerud. „Dit team heeft veel toekomst. Mijn verdedigers spraken net in de kleedkamer vol bewondering over jullie spits, Miedema. Dat zegt wel iets.”

Leuk en aardig, dacht zijn collega Reijners. „Maar het gaat om het resultaat.”

    • Maarten Scholten