Schadeclaims dreigen voor Rabo

In Nederland is manipuleren van de Libor-rente niet strafbaar, maar in de VS wel. Rabo wacht in dat land nog veel juridische procedures.

De Rabobank kocht twee dagen geleden voor 774 miljoen euro strafrechtelijke vervolging af na het manipuleren van de Libor-rente. Maar daarmee is de gifbeker nog niet leeg. Rabo wacht een baaierd aan civielrechtelijke zaken, vooral in de VS. Advocaten daar voelen zich gesterkt door de schikking.

Michael Hausman, advocaat van de gemeente Baltimore, zei gisteren tegen de NOS „dat de hoge boete voor Rabobank aangeeft dat er veel mis was.” De stad die hij vertegenwoordigt zou gedupeerd zijn door de rentemanipulatie. Naast Rabobank klaagde Baltimore eerder ook andere banken aan.

In totaal lopen in de VS 35 civiele zaken. De meeste zijn class actions suits, zaken waarbij een groot aantal gedupeerden zich heeft verenigd. Er zijn verschillende vorderingen ingediend, onduidelijk is hoe hoog.

Rabo is niet bezorgd. Bestuurder Sipko Schat zei in Nieuwsuur: „Tot nu toe hebben we geen enkele onderbouwing gezien dat die zaken succesvol zijn. Wij voelen ons hier zeer comfortabel bij.” Zo comfortabel dat Rabo geen voorziening heeft getroffen.

„Dat lijkt me op zijn minst voorbarig”, zegt Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De VEB bestudeert de zaak. Hij zegt ook dat het „goed voorstelbaar” is dat beleggers en handelaren claims voorbereiden. „Als ik voorzitter van de Rabobank was, zou ik in ieder geval niet rustig slapen.”

In Nederland lopen geen zaken. Maar die kunnen nog komen. Bijvoorbeeld door individuele klanten, al dan niet verenigd. De domeinnaam Liborclaim.nl is al geregistreerd.

Een bron in de institutionele beleggingswereld zegt: „Pensioenfondsen zullen nu normaal gesproken berekeningen maken of zij schade hebben geleden. Zij gebruiken op grote schaal rentederivaten die gebaseerd zijn op Libor en Euribor. Dat gaat vaak om grote hoeveelheden, soms wordt wel 100 procent van de balans met zulke derivaten afgedekt.” De moeilijkheid, benadrukken alle partijen, is achterhalen of er schade is geleden, en hoeveel dan precies. Rabo-handelaren manipuleerden de rente omhoog en omlaag. Iemand met een variabele hypotheekrente kon dus een nadeel ondervinden, maar ook een voordeel.

In de VS is mede om die reden een aantal vorderingen afgewezen – de zaken lopen wel nog steeds. Maar met de schikking van deze week denken advocaten daar nieuwe munitie te hebben. In de VS is het systeem ook anders dan in Nederland: daar hoeft niet noodzakelijkerwijs aangetoond te worden hoe groot de schade is. Bewijs van manipulatie kan al genoeg zijn. Omdat het vertrouwen van consumenten is geschaad.

Daarbij: Rabobank heeft niet alles onder controle. Wat als andere banken in de manipulatiezaak ineens schikken in civielrechtelijke zaken? Dan is er een precedent.

De onzekerheid zal dus blijven. Ahold kreeg in 2005 ook te maken met een class action suit. Ook Ahold toonde zich daarover onbezorgd. Maar het supermarktconcern moest uiteindelijk schikken voor 1,1 miljard dollar.

Een jurist die anoniem wil blijven zegt dat het voornamelijk strategie van Rabo is om geen voorziening te treffen. Wie dat wel doet, loopt het risico claims uit te lokken.

    • Chris Hensen