Vleermuis draagt gevaarlijke ziekteverwekker

None
Foto Libiao Zhang

Bij Chinese hoefijzervleermuizen zijn directe verwanten van het sars-virus gevonden. Dat is voor het eerst. Verontrustend is dat een van die virussen direct muteerde tot een virus dat menselijke cellen infecteert. Tot nu werd gedacht dat die aanpassing aan mensen in een ‘tussengastheer’ moest gebeuren. Bij de sarsepidemie waarbij in 2003 wereldwijd 800 mensen stierven was de civetkat de verdachte ‘tussensoort’. Maar lijkt erop dat mensen sars kunnen oplopen bij direct contact met vleermuizen. Sars hoort bij de familie van de coronavirussen. Coronavirussen in vleermuizen staan opnieuw in de belangstelling omdat anderhalf jaar geleden het mers-virus uitbrak en inmiddels 62 levens heeft geëist in het Midden-Oosten. Mers is ook een coronavirus met vleermuizen als waarschijnlijkste natuurlijke gastheer. Chinese infectieziekte-onderzoekers schrijven vandaag in Nature dat ze een jaar lang in een Chinese kolonie van hoefijzervleermuizen (Rhinolophus sinicus) uitwerpselen en anussen hebben onderzocht op sars-verwant coronavirus. In de herfst was bijna de helft met coronavirus besmet. (NRC)