Restschuld kan vanaf volgend jaar mee onder NHG

Als het aan minister Blok ligt, worden restschulden ook gefinancierd onder de NHG. ANP / Lex van Lieshout

Huishoudens die te kampen hebben met een restschuld en toch willen verhuizen, kunnen dat vanaf volgend jaar doen met behoud van een NHG-hypotheek. Minister Blok (Wonen) heeft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De bedoeling is dat zo de doorstroming op de huizenmarkt wordt verbeterd. Te vaak zouden huishoudens die een restschuld hebben, daardoor worden tegengehouden bij het zoeken naar een nieuw huis.

Onder kostengrens NHG blijven

Door restschulden vanaf 1 januari 2014 te financieren met de NHG-hypotheek hoopt de minister daar wat aan te doen. Aan de regeling zitten wel een paar voorwaarden vast. Zo zal de nieuwe maatregel alleen gelden voor restschulden van de verkoop van een huis onder een NHG-hypotheek. Mensen kunnen die in dat geval meenemen naar een nieuwe NHG-hypotheek.

Ook dienen de kosten voor de nieuwe woning en restschuld onder de actuele kostengrens van de NHG blijven. Die ligt nu op 290 duizend euro, en komt vanaf 1 juli volgend jaar op 265 duizend te liggen. Wat daarboven komt, dient door de banken gefinancierd te worden.

In het afgelopen kwartaal zijn er 21.400 woningen met NHG verkocht, wat een stijging van 22 procent is ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Gisteren meldde NRC dat na jaren van neergang de woningmarkt weer lijkt aan te trekken.

    • Philippus Zandstra