Relatie met Rusland ‘in rustiger vaarwater’

De betrekkingen tussen Nederland en Rusland zijn na de diverse incidenten van eerder deze maand in „rustiger vaarwater” gekomen. Gesprekken over de voorvallen worden „constructief” gevoerd.

Dit heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) gisteren in de Kamer gezegd. Het Nederland-Ruslandjaar wordt dan ook gewoon volgens het oorspronkelijke plan afgemaakt en over twee weken afgesloten met een bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Moskou. Daar zullen zij onder andere dineren met president Poetin.

De spanningen tussen Nederland en Rusland namen begin deze maand toe als gevolg van een aantal diplomatieke incidenten. Allereerst haalde de Haagse politie in strijd met internationale verdragen de tweede man van de Russische ambassade uit zijn huis om hem mee te nemen naar het bureau. De onder invloed van alcohol verkerende diplomaat zou een bedreiging voor zijn kinderen vormen. President Poetin eiste excuses van Nederland en vervolging van de betrokken agenten.

Ruim een week later werd de tweede man van de Nederlandse ambassade in zijn appartement in Moskou door onbekenden overvallen. Hierop eiste Nederland van de Russische autoriteiten een diepgravend onderzoek. Vooral in Rusland is een direct verband gelegd tussen beide kwesties, maar volgens Timmermans is er nog „geen enkele aanwijzing” dat dat inderdaad het geval is.

Het grote vraagstuk tussen Rusland en Nederland is volgens Timmermans nu nog de kwestie rond het schip Arctic Sunrise van Greenpeace dat door de Russen aan de ketting is gelegd. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, is gevangen genomen. Concrete aanknopingspunten voor een oplossing zijn er nog niet, zei Timmermans gisteren.