Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Randstad ziet winst flink stijgen - topman vertrekt

Foto ANP / Lex van Lieshout

Randstad heeft vorig kwartaal fors meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De uitzender hield onder de streep bijna 84 miljoen euro over, een stijging van ruim twintig procent. Dat is de hoogste winstgevendheid sinds 2008, zo maakte Randstad donderdag voorbeurs bekend.

Stijging nettowinst en omzet

De operationele winst kwam uit op 4,2 procent van de omzet. Een jaar eerder hield Randstad nog 3,7 procent van de inkomsten als operationele winst over. Ook de nettowinst steeg vorig kwartaal, met ruim twintig procent naar bijna 84 miljoen euro. De omzet kromp daarentegen licht en kwam uit op 4,4 miljard euro. Dat is een procent minder dan een jaar eerder.

In de laatste maand van vorig kwartaal zag Randstad de omzet echter licht stijgen. Het uitzendbureau verwacht dat die verbetering zich in het vierde kwartaal doorzet. “In Europa laten verschillende markten nu groei zien”, aldus topman Ben Noteboom.

“Ook in Brazilië groeien we snel. We kijken met vertrouwen naar de toekomst.”

Dat Randstad ondanks de teruglopende omzet in het derde kwartaal meer geld overhield, heeft alles te maken met de bezuinigingen die het bedrijf de laatste tijd doorvoert. Als gevolg daarvan liepen de kosten vorig kwartaal met vier procent terug naar 611 miljoen euro.

Topman Noteboom legt functie neer

Tijdens het presenteren van de jaarcijfers kondigde Noteboom tevens aan dat hij zijn functie begin volgend jaar neerlegt. De 55-jarige topman staat al ruim tien jaar aan het hoofd van Randstad. Nu het uitzendbureau een ‘nieuwe groeifase’ betreedt, is dat het juiste moment om een nieuwe topman aan te stellen, aldus Randstad.

Noteboom wordt opgevolgd door Jacques van den Broek, zo maakte het bedrijf donderdag bekend. Van den Broek is als lid van de bestuursraad nu verantwoordelijk voor verscheidene Europese landen en het Midden-Oosten. Hij wordt aanvankelijk voor vier jaar benoemd.