Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Plasterk: inhoud Nederlandse telefoontjes niet bewaard door NSA

De NSA luisterde in Nederland geen hele telefoongesprekken af, maar verzamelde alleen metadata, waaruit kan worden afgeleid wanneer en tussen wie gesprekken plaatsvonden. Dat schrijft minister Plasterk in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

Foto ANP / Martijn Beekman

De NSA luisterde in Nederland geen hele telefoongesprekken af, maar verzamelde alleen metadata, waaruit kan worden afgeleid wanneer en tussen wie gesprekken plaatsvonden. Dat schrijft minister Plasterk (PvdA) in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

Plasterk citeert uit een brief van de NSA:

“The assertions by reporters in France (Le Monde), Spain (El Mundo) and Italy (L’Espresso) that NSA collected 10s of millions of phone calls are completely false. They cite as evidence screen shots of the results of a web tool used for data management purposes, but both they and the person who stole the classified data did not understand what they were looking at.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en D66-leider Alexander Pechtold dienden vandaag moties in tijdens een debat met premier Rutte over de Europese top van vorige week, naar aanleiding van de onthulling dat er gegevens van 1.8 miljoen telefoontjes zijn onderschept. Ze vinden dat het Kabinet moet vertellen wie er allemaal zijn bespioneerd door de acties. Pechtold riep ook op tot aansluiting bij het Frans-Duitse initiatief voor een antispionage-akkoord. Plasterk beoordeelt dit initiatief als “positief”, schrijft hij. “Waar mogelijk” zal Nederland “een actieve bijdrage leveren”.

Inlichten Kamer over wie wordt bespioneerd mogelijk niet openbaar

Plasterk bevestigde gisteren in Nieuwsuur dat gegevens van 1.8 miljoen telefoongesprekken zijn onderschept. In de brief schrijft hij nog in gesprek te zijn met de Amerikaanse inlichtingendiensten, en de Kamer over de uitkomst hiervan zal informeren. Dan kan hij meer duidelijkheid geven over de doelwitten van de NSA. Mogelijk gebeurt dit vertrouwelijk.

Nu.nl meldt dat er geen strafrechtelijk onderzoek loopt naar de praktijken van de NSA. Plasterk zei eerder dat het opslaan van Nederlandse gegevens door Amerikaanse veiligheidsdiensten strafbaar is, als dit niet via de AIVD of MIVD gebeurt.

Lees hier welke onthullingen over het afluisterprogramma van de NSA er toe nu toe zijn gedaan.