Pakistan: slechts 67 burgers dood bij drone-aanvallen sinds 2008

Een teer punt tussen de VS en Pakistan zijn gedode burgers bij drone-aanvallen. Maar het zijn er niet veel, zegt Pakistan.

Slechts drie procent van het aantal doden dat sinds 2008 bij Amerikaanse drone-aanvallen in Pakistan is gevallen, bestond uit gewone burgers. Dat heeft het Pakistaanse ministerie van Defensie gisteren bekendgemaakt. In totaal ging het om 67 omgekomen burgers op een totaal aantal van 2.227 dodelijke slachtoffers.

Het cijfer is veel lager dan de ramingen die tot nu toe in omloop waren. De al dan niet vermeende hoge aantallen burgerdoden door drone-aanvallen vormen een van de redenen waarom veel Pakistanen op het ogenblik de Verenigde Staten verfoeien.

Het nieuwe Pakistaanse cijfer, dat amper een week volgt na een ontmoeting van premier Nawaz Sharif met president Obama in Washington, bevreemdt velen.

Ben Emmerson, een expert die namens de Verenigde Naties onderzoek naar slachtoffers van drone-aanvallen doet, kreeg onlangs nog van een functionaris van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een cijfer te horen van zeker 400 burgerdoden.

Ook mensenrechtenorganisaties gingen ervan uit dat het aantal burgerdoden hoger lag. Amnesty International concludeerde eerder deze maand in een onderzoek naar negen drone-aanvallen dat er in 2012 een 68-jarige grootmoeder, die groenten ging kopen met haar kleinkinderen, was gedood. Ook achttien onschuldige arbeiders zouden vorig jaarzijn gedood.

Volgens de gisteren gepubliceerde cijfers van Pakistan zijn er in 2012 echter helemaal geen burgerdoden gevallen, evenals tot dusverre dit jaar trouwens. Het hoogst was de tol in 2011: toen vielen 35 burgerdoden.

De precieze toedracht van de aanvallen is vaak moeilijk te achterhalen omdat die zich afspelen in onherbergzame gebieden bij de Afghaanse grens, waar onafhankelijke waarnemers nauwelijks toegang hebben.

Ook gisteren voerden de Amerikanen weer een drone-aanval uit in Noord-Waziristan, dichtbij de Afghaanse grens. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. (AP, AFP)